tisdag 23 september 2014

Mord under julgranen (novellsamling)


Bokens titel: Mord under julgranen
Författare:
Åke Edwardsson
Inger Frimansson
Håkan Nesser
Katarina Mazetti
Arne Dahl (Jan Arnald)
John Ajvide Lindqvist
Johanna Nilsson
Torbjörn Flygt
Maria Ernestam
Henning Mankell
Redaktörer: Andreas Nyberg och Johanna Strömqvist
Förlag: Semic, 2010
Antal sidor: 160

Så här års springer det omkring småknattar i vårt villaområde och försöker kränga trycksaker ur en bunt jultidningar. Det är glättiga årsalmanackor och familjekalendrar, behändiga bajshumorböcker att ha på "dass" (som om man har ett dass?!), några cd-skivor med töntig barnmusik och mängder av märkliga böcker om virkning, fotbollshjältar, cupcakesbakning och andravärldskrigshistoria.

Mitt i den där röran av oaptitliga böcker och krafs brukar det finnas några godbitar. "Bland tomtar och troll", till exempel. Förra året fanns det en bok som jag genast kryssade för. Toppen, så hade jag hittat något i de där bedrövliga jultidningarna som jag faktiskt ville läsa: "Mord under julgranen". En perfekt bok! Dels för att den bestod av tio små noveller, precis lagom att svälja så där i stressiga juletider. Dels för att det var myspysrysare och trevliga mord. Och framför allt för att berättelserna var skrivna av Sveriges främsta författare!

Men härmed utfärdas en varning. Köp inte den här boken. Köp antagligen inte några liknande böcker heller. Bortkastade pengar, slöseri med tid. Det här är rent skräp. Det bär mig emot att säga det, för boken är ju skriven av folk som jag antingen beundrar för deras skrivarkonst eller av folk som säljer väldigt bra för att alla andra beundrar dem.

"När snön föll" av Åke Edwardsson är en obegripligt tråkig liten novell som inte ens är spännande men nog ska verka nervkittlande. Om man tycker det där är läskigt så är man ett nervvrak från början.

"Det röda" av Inger Frimansson är så förutsägbar och trist så den känns som ett plagiat. Såklart tomten ska gå bärsärkagång och få lust att mörda sin gamla älskarinna.

"Förrättningen" av Håkan Nesser är välskriven, snyggt komponerad, känns som en klassisk rysare, en av få som kan tänkas vara läsvärd - men samma sekund man läst klart är den borta ur minnet.

"Mannen som inte var där" av Katarina Mazetti är så bläkdålig så jag orkar inte ens recensera den. Gillar man dokumentära teveserier om döingar som hemsöker en modern familj så kanske man kan ta sig igenom denna lilla berättelse.

"Mumien flyger" är komisk - jag vet inte om det är meningen eller ofrivilligt, men den är skriven på så styltigt och klyschigt så antingen är författaren djupt humoristisk eller så har han överlåtit skrivandet på sin 13-åriga dotter. Inte det minsta hemskt är det heller, bara töntigt komiskt.

"Equinox" av John Ajvide Lindqvist är bra. Tack! Riktigt välskrivet och konstigt och äckligt på ett väldigt bra sätt. Jag visste väl att man kunde lita på honom att leverera något läskigt. Hur rubbat är det inte med granntanten som ska vattna krukväxter och ta in post under jullovet och hittar ett vackert lik som hon börjar prata med? Novellen finns dock publicerad i novellsamlingen "Pappersväggar", så jag rekommenderar att ni köper den boken istället.

"Vill du dö för mig?" av Johanna Nilsson. Sorry, men här tröt mitt tålamod. Jag skumläste och blev inte imponerad.

"Före paus" av Torbjörn Flygt är nog ganska lagom för en sån här samling julmord, den är välskriven och lagom småtråkig och inte det minsta snaskig. Om hela boken hade bestått av liknande historier hade recensionen sett helt annorlunda ut.

"Irmas fasta lår" av Maria Ernestam hade förstås skyhöga förväntningar på sig eftersom jag gillar henne så mycket. Och faktiskt: hon har skrivit den enda novellen som är riktigt välförfattad och julig, så där lite Roald Dahl-ryslig. Bra!

"Mannen med huvan" av Henning Mankell, ursäkta men jag läste den inte för den handlar om kommissarie Wallander och kassaskåp och pistoler och ett rån. Så mycket begrep jag av skumläsningen och det lockade mig inte alls.

-

Betyg: Köp inte. Varken titeln eller omslaget passar det minsta ihop med innehållet.

Rekommenderas till: jag vet inte vem.

Snackis: Absolut inte.

Boken är slutsåld på förlaget, men det kommer hela tiden nya, liknande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar