fredag 20 februari 2015

Flickan från ovan


Bokens titel: Flickan från ovan
Författare: Alice Sebold
Originalets titel: The Lovely Bones
Översättare: Lisbet Holst
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2004

Jag tror faktiskt jag ska ta och läsa om den här boken! Det är sällan jag gör det. En gång och sedan räcker det. Men nu hittade jag "Flickan från ovan" i bokhyllan och blev påmind om att den är långt mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. När jag bläddrade lite i den på måfå så slog det mig att den här håller nog för en omläsning; det har gått elva år sedan jag köpte den och även om jag minns stora drag så känner jag mig lockad att läsa den en gång till.

Om man scrollar igenom omdömena på nätet så är det förvånansvärt många som säger "seg", "långrandig" och menar att det var för lågt tempo i handlingen. Men så minns inte jag det alls!


Boken börjar direkt med att fjortonåriga Susie berättar att hon har blivit mördad av sin granne, en vidrig pedofilgubbe som lurar med sig henne hem och våldför sig på henne innan han dödar henne. Det är ingen spoiler - det är helt enkelt inledningen och själva utgångspunkten för hela historien. För därefter får vi följa Susie när hon sitter i någon slags himmel och försöker begripa att hon är död, att hennes liv är oåterkalleligt slut, att hon inte någonsin ska få komma hem till sin familj igen.

Boken är obehaglig på sina ställen och sorglig rakt igenom. Den minner om livets bräcklighet och den tunna gränsen mellan att vara levande och för alltid död. Men det som gjorde "Flickan från ovan" till en sådan megasuccé var väl den försonande tanken och det ljusa sättet att skildra livet efter döden. Det är inte bara tårar, utan även glädje och lust att leva. Mest gripande är att försöka leva sig in i hur det är för Susies familj, som tvingas ta en dag i sänder för att orka med förlusten, och se hur de klarar sig igenom det mest akuta sorgearbetet. Boken utspelar sig under flera år, med början i den dag då Susie dör.

Betyg: En tankeväckande bok om livet och döden.

Rekommenderas till: alla som gillar ovanstående, men som liksom jag själv är allergisk mot änglar, auror, andeväsen, himlar och new-age-flum.

Snackis: Antagligen.

Länk till svindyr pocket på Adlibris: SVENSK POCKET
Länk till ENGELSK STORPOCKET

1 kommentar:

  1. Har också varit förvånad över hur mycket negativt jag läst om boken, för jag själv gillade den jättemycket och känner inte alls igen det många skriver om den.

    SvaraRadera