måndag 2 februari 2015

Tematrio: Djur

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser är denna vecka "djur"; berätta om tre böcker där djur spelar en stor roll eller är huvudkaraktären!

Ja, det absolut första och mest självklara valet (för mig!) är ju Djungelboken. Fler huvudpersoner som är djur kan man väl inte tänka sig? En alldeles underbar bok. Jag har recenserat den tidigare: om ni ska köpa Djungelboken så välj den nya utgåvan med Ingpens illustrationer.


Panter, tiger, djungelbjörn, orm, vargar och apor: Djungelboken 
Rudyard Kipling skrev "Djungelboken" om pojken Mowgli som växer upp i en vargflock inne i Indiens djungler och lär sig leva i harmoni med naturen och djuren - men som slutligen närmar sig människobyn ändå. Försök att bortse från Disney och läs den ursprungliga äventyrsberättelsen istället! Vissa av berättelserna är i ärlighetens namn rätt träliga, medan andra är väldigt bra.Häst: Close Range (Wyoming stories)
Annie Proulx har skrivit en fin novellsamling om Wyomings slätter, där det än idag finns cowboys och där både boskap och hästar har en avgörande roll för folket som bor där. I samlingen finns bland annat "Brokeback Mountain" som väl fler än jag har gråtit floder till... Mycket läsvärd!Fiskmås: Jonathan Livingstone Seagull (a story)
En av de böcker som betytt mest för mig i hela mitt liv. Den utkom i början av 1970-talet och mina föräldrar köpte den och gav även mig ett ex. Richard Bachs lilla fotobok om Jonathan Livingstone Seagull och hans första fladdrande vingslag mot andligheten är en modern klassiker. Jag har läst den om och om igen...


Det känns som jag skulle kunna fortsätta med fler!
//Joelinda


16 kommentarer:

 1. Richard Bachs böcker är underbara - Min favorit är Curious Lives

  SvaraRadera
 2. fin trio! tänk, att jag aldrig läst Jonathan Livingston Seagull! kanske dags nu?

  SvaraRadera
 3. Tack för att du påminde mig om Jonathan Livingston Seagull! Jag älskade den som tonåring men har inte läst den sedan dess.

  SvaraRadera
 4. Ja, Djungelboken! Den är fantastisk. Jag älskar Kaa.

  SvaraRadera
 5. Annie Proulx novellsamling borde jag läsa - jag älskar The Shipping News och har hittills bara sett filmen Brokeback Mountain.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det, Helena! Hela novellsamlingen är i samma stil som hennes andra böcker; karga landskap och ganska karga människor, undantryckta känslor, en sorts resignation inför ödet, starka individer och mycket om den vackra och storslagna naturen.

   Radera
 6. Djungelboken var ett klockrent val.

  SvaraRadera
 7. Måsen fick vara med hos mig också, så ljuvlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, vad lustigt! :-) Och nu gick jag in och snokade lite på din blogg för att se vilka tre DU hade valt (eller rättare sagt, vilka två förutom Måsen) och upptäcker att du prickat in en annan av mina absoluta favoriter: Tordyveln flyger i skymningen.

   Radera
 8. Djungelboken var det länge sedan man läste eller såg. Dina andra två hade jag inte hört talas om.

  SvaraRadera
 9. Härlig trio! Dessa skulle jag vilja läsa alla tre. :)

  SvaraRadera
 10. Framsidan på Djungelboken var ju helt ljuvlig :) Fiskmås blir jag kluven till, lockas av "betytt mest" avskräcks av "vingslag mot andligheten"... Känner mig sällan andlig själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena, jag är så icke-andlig som man kan bli. Tro mig! Jag tror varken på gud eller new age-fenomen. Boken handlar om att slå sig loss ur det man tror att man är förutbestämd till och våga pröva sina vingar, bokstavligt talat. Dessutom är den så tunn så du kommer att sluka den i ett nafs. Jag tror att det där med "betytt mest" kommer sig av att jag var så ung när jag läste den - då fick saker en annan innebörd än de kanske skulle fått nu. Tack för din kommentar, den ruskade om mig måste jag säga! Jag som verkligen ALDRIG skulle kalla mig själv andlig...

   Radera
 11. Kul att kunna ruska om :D Skriver väl upp den på listan då, nu när du lovar att du varken är religiös eller new ageig :)

  SvaraRadera
 12. Djungelboken är ju klockren :)

  SvaraRadera