söndag 14 juni 2015

Nattens ljus


Bokens titel: Nattens ljus
Författare: Anna Quindlen
Originalets titel: Blessings
Översättare: Ylva Stålmarck
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2003
Antal sidor: 240

Verkar det märkligt att titeln "Blessings" översattes till "Nattens ljus"? Man tycker ju att det borde bli "Välsignelser" eller något sånt... Men bokens huvudperson heter Lydia Blessing och däri ligger väl förklaringen till den tvetydiga titeln.

Den gamla Lydia är den allra sista i släkten Blessing. Hon sitter på verandan på sin stora, vita herrgård och ser ut över ägorna, de terrasserade planteringarna och vida ängarna som brer ut sig framför henne. Livet på den (tidigare) rika gården är inte som det var då hon var ung.

Där finns också gårdskarlen Skip som lever ett enkelt liv, separat från fru Blessing. Och så den lilla babyn som Skip hittar i en kartong en morgon. Ett ungt par har varit där under natten och ställt ifrån sig en papplåda med en nyfödd flicka och sedan tyst kört därifrån i sin bil.

Jag tycker att Anna Quindlen är skicklig på att mana fram trovärdiga personer och en historia som känns nästan som en film framför ens ögon. Det är lite vemodigt sorgligt - och kanske även lite sött, vilket inte riktigt är vad jag gillar - på ett sätt som påminner om feelgood av den mer genomarbetade sorten. De tidigare böckerna var inte sådana, men den här är mer åt det hållet.

Jag blev lite besviken på denna roman, för den levde inte riktigt upp till mina förväntningar efter "Det som är sant" och "Svart och blå". Efter "Nattens ljus" köpte jag inga fler böcker av Anna Quindlen, trots att hon gett ut flera och fått många fina omnämnanden och goda recensioner.

Betyg: En god bok.

Rekommenderas till: Fördomsfullt nog påstår jag att denna bok passar kvinnor som vill läsa en trevlig och lite hjärteknipande roman om hur ens liv påverkas av tidigare val.

Snackis: Njäää.


Länk till boken på Adlibris: ENGELSK STORPOCKET.

1 kommentar:

  1. Svart och blå läste jag och den tyckte jag var mycket bra. Blessings verkar inte vara i den stilen alls

    SvaraRadera