måndag 15 juni 2015

Teamtrio: Stockholmslitteratur

Ååå, äntligen drämmer hon till med något enkelt! Jag har väntat på att det ska komma en vecka då tematrion inte orsakar gråa hår. Idag vill Lyrans Noblesser ha tre böcker på temat Stockholm. Tjoho! Min favoritstad!Först och främst: Den givna förstaplatsen måste ju absolut gå till "Barnens ö" av P.C Jersild. Utan tvekan! Så otroligt stockholmsk. Jag har inte skrivit en recension om den, men ni har nog ändå läst den, så det kvittar.
Jag är lite yngre än romanens huvudperson och när jag läste denna bok 1976 blev jag helt tagen av hans vilda och fria liv i Stockholm under ett sommarlov. Fick man göra sådär? Kunde man leva på det viset? Hur vågade han?!Sedan måste jag ju hylla nationalskalderna Johan Henrik Kellgren och Carl Michael Bellman som är med om de mest fabulösa äventyr i Carina Burmans "Min salig bror Jean Hendrich". Underbar bok! Här är min recension.

Jag har god lust att nämna Astrid Lindgren här också, för många av hennes böcker börjar ju i Stockholm (innan man förflyttas till någon helt annanstans).


Usch, jag har så många böcker jag skulle vilja nämna! Hur ska jag kunna välja? Men nu tar jag en lite nyare, för att jag vill lyfta fram författarinnan: Moa Herngrens "Jag ska bara fixa en grej i köket". Här är min recension. Den boken är så mycket Stockholm av idag, så man kan nästan vandra i huvudpersonens fotspår.

//Joelinda

6 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dem. Intressanta tips.

  SvaraRadera
 2. jag trodde också att detta var lätt, men det var det inte. inte ikväll i alla fall. Burman borde jag ha kommit ihåg och Barnens ö. Herngren har jag inte läst

  SvaraRadera
 3. Barnens ö är den enda jag läst av de här tre.

  SvaraRadera
 4. Det är sant, det finns många bra Stockholmsromaner att välja bland! Barnens ö läste jag bara häromåret när den var "Stockholm läser"-bok, jag önskar att jag hade läst den när jag var yngre!

  SvaraRadera
 5. Barnens ö ja, hur kunde jag inte tänka på den?

  SvaraRadera
 6. Barnens ö har jag läst av dessa tre. Carina Burmans bok får jag kolla upp, brukar gilla hennes böcker. Tack för tips! :)

  SvaraRadera