fredag 12 juni 2015

Svart och blå


Bokens titel: Svart och blå
Författare: Anna Quindlen
Originalets titel: Black and Blue
Översättare: Birgitta Schwartzman
Förlag: Månpocket enligt en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 1999
Antal sidor: 278

Jag köpte den här boken då den släpptes på pocket, 1999, så det är många år sedan jag läste den. Ändå sitter den kvar i minnet! Romanen valdes till "Månadens bok" i Oprah Winfreys Book Club när den kom ut i USA (men det hade jag ingen aning om, läste det först nu på Wikipedia). Författarinnan är en amerikansk journalist som sadlat om till författare efter många år på New York Times, bland annat som krönikör.

Fran är nitton år när hon träffar Bobby och blir kär. Han är polis - och en våldsam sådan. Redan i början av deras passionerade förhållande slår han henne, men hon hittar alltid ursäkter för hans beteende. Han blir nog bättre när de gift sig, om hon själv uppför sig och definitivt när de har fått en liten son.

Men nej, inget förändras. Bobby Benedetto fortsätter att misshandla sin unga hustru i arton långa år. Sedan får hon nog och flyr ifrån honom tillsammans med sin tioårige son. De flyttar till en ny stad, byter identitet, skaffar sig nya vänner och vanor. Men Fran vet att det bara är en tidsfråga innan Bobby hittar henne.

Betyg: En spännande och gripande bok om hustrumisshandel. Nu har jag själv inte blivit utsatt för något sådant eller vuxit upp i en våldsam familj, men jag tycker att intrigen verkar mycket trolig.

Rekommenderas till: alla som gillar socialrealistiska böcker med amerikansk touch.

Snackis: Ja, det här är nog ett bra diskussionsunderlag.Länk till boken på Adlibris ENGELSK STORPOCKET (se vilket fint omslag!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar