måndag 22 juni 2015

Tematrio: The English Countryside

Måndag igen och nu har Lyrans Noblesser ett nytt tema för den trio vi ska hitta på: böcker vars handling utspelar sig på landsbygden. Jag väljer några från den engelska dito:
Joanna Trollope 
Jag vet inte riktigt varför men under en tid i mitt liv hade jag tydligen ett stort behov av henne. Har de flesta av hennes småputtrigt trevliga relationsromaner, som nästan samtliga utspelar sig på den engelska landsbygden, ofta i en liten församling, kanske till och med i prästens egen familj.

Nu är det säkert 20 år sedan jag läste dem, men när jag ser dem i bokhyllan fylls jag av en varm känsla. De är inte tantsnusk eller lasarettskärlek, utan känns som riktiga förhållanden - både vänskap och äktenskap - som krånglar och havererar men ofta kan lagas.

I min bokhylla finns "The Choir", "The Men and the Girls", "A Village Affair" och många andra. Titlarna är fåniga men berättelserna från småstäderna och byarna är fina. 
Sarah Waters
Jag hade inte förväntat mig något särskilt av "Främlingen i huset" men blev helt tagen av den. Det här är en god bok, en spännande och underhållande bok som verkligen passar alla som vill försvinna in i en annan värld för en stund. 

Det handlar om ett stort hus, ett herrgård som ägs av en förmögen släkt på den engelska landsbygden, och den söndertrasade familjen som bor i den - och deras landsortsdoktor som inget hellre vill än att få kalla huset för sitt...
Kate Morton
Man måste väl inte nödvändigtvis tipsa om böcker man gillar? "I det förflutna" är nämligen inte en bok som jag är överdrivet förtjust i - men jag skulle tro att många andra gillar den. 

Här finns alla bra ingredienser (men de slarvas bort av författaren, menar jag) som ett undanskymt slott på engelska landsbygden, tre märkliga gamla systrar som levt där i hela sina liv, stora hemligheter, ett barn som evakueras från London på under bombningarna på 1940-talet, en del mystiska händelser och ond bråd död.

Boken har nyligen givits ut i storpocket och med ett härligt omslag som är långt mycket bättre än det som fanns på min pocket.

//Joelinda
10 kommentarer:

 1. Främlingen i huset skulle nog passa mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antagligen (nu har jag ju läst ditt svar om ditt eget författande), men om du vill läsa något som är ännu mer likt intrigen i din egen bok så tror jag du ska välja "I det förflutna". Men ännu hellre en bok av Diane Setterfield som heter "Den trettonde historien". Den du!

   Radera
 2. ååå, värmer ett anglofilhjärta ♥

  SvaraRadera
 3. under en tid läste jag allt av Trollope. Sarah Waters gillar jag skarpt. har läst någon bok av Kate Morton, men inte denna. engelsk miljö är alltid lika trevligt

  SvaraRadera
 4. Själv älskar jag Kate Morton och just den här är en av mina favoriter!

  SvaraRadera
 5. Har läst en bok av Kate Morton, de andra två känner jag inte till men blir nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Främlingen i huset gillade jag och jag tänker nog läsa mer av Sarah Waters. I det förflutna står här oläst i hyllan...

  SvaraRadera
 7. Sarah Waters gillar jag mycket! Kul med engelskt tema i trion

  SvaraRadera
 8. Nej, jag blev heller inte särskilt imponerad av I det förflutna, Morton har skrivit bättre, enligt mig. Främlingen i huset lät riktigt spännande - tack för tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läs den! Det är nog svårt att INTE tycka om den!

   Radera