onsdag 18 maj 2016

En skugga blott


Bokens titel: En skugga blott
Författare: Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange)
Förlag: B. Wahlströms Bokförlag, 1960
Antal sidor: 256

Det är knappast en spoiler att avslöja ett mord i en bok då dödsfallet dels inträffar redan i det första kapitlet och dels framgår av varenda recension. Boken är dessutom ett halvsekel gammal...

I "En skugga blott" kommer vår rara lilla ärthjärna Puck hem till en tom lägenhet (våååning!) efter en lång resa till Egypten. Puck och Einar Bure är nu nygifta, men maken är inte hemma till Pucks stora besvikelse. Istället hittar hon en död kvinna i sitt badkar!

Jaha, sedan dras förstås polisen in och det blir ett ständigt spring av konstaplar i den lilla stockholmsvåningen. Bland annat framkommer att det är en herrans massa vänner och bekanta till paret Bure har varit inne i tvårummaren under tiden Puck och Einar varit bortresta. Jag stör mig resten av boken igenom på att huvudpersonerna tar det med ro.
"Jaha, har si och så varit här? Jaha, tittade de i vår bokhylla och på vårt skrivbord? Jaha, de ville se hur vi bor? Jaha, de hade middag här i vår frånvaro?"
Men herregud, mänska! Jag skulle blivit skogstokig om ytligt bekanta hade bott i vårt hus och snokat bland våra grejer.

Det mest intressanta med hela boken är de underbara beskrivningarna av Hum B, Stockholms Humanistiska Bibliotek, som får mig att googla alldeles för mycket och för länge och drömma mig bort i stadsarkivets bilder.

När sista kapitlet kommer inser jag att jag faktiskt läst boken förr. Och att "En skugga blott" rimligen inte gjort något intryck på mig överhuvudtaget eftersom jag inte kom ihåg den förrän upplösningen ska ske med coole charmknutten Christer Wijk som röker pipa och bälgar i sig java medan han långsamt som en cirkusdirektör avslöjar vem som är mördaren.


Omslag: Snyggt mönster av bloddroppar!

Omdöme: Sömnigt. Gillar mordet och gillar biblioteksbeskrivningarna men får en stark lust att skälla ut Pucks vänner för deras respektlöshet (eftersom hon själv inte verkar begripa vilka intrång de gör).

Boken hittas med fördel på Bokbörsen.

---

Under åren 1949-1958 gavs Maria Langs första tio böcker ut:
1. Mördaren ljuger inte ensam
2. Farligt att förtära
3. Inte flera mord!
4. En skugga blott
5. Rosor, kyssar och döden
6. Tragedi på en lantkyrkogård
7. Se döden på dig väntar
8. Mörkögda augustinatt
9. Kung Liljekonvalje av dungen
10. Farliga drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar