tisdag 28 mars 2017

Reader Problems Book Tag

Enkäter är inte riktigt min grej - men just den här var ovanligt rolig! Såg den inne hos Bokföring enligt Monika (och hon i sin tur hade norpat den från Book Obsession). Den handlar om bokproblem, skulle man kunna säga.


1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
Fullt så många olästa böcker har jag inte, men visst är det en hög.

Jag har ett enkelt sätt att avgöra vilken bok jag ska läsa: känslan! De olästa böckerna ligger i en särskild hög längst ner i bokhyllan och där sätter jag mig och kollar vilket omslag som känns mest lockande just då.


2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
Förut var det totalt tabu att sluta läsa en bok. Kan inte säga varför, men det var helt otänkbart.

Numera resonerar jag att mina dagar är räknade och jag ska unna mig att läsa det jag själv vill. Vem sjutton bryr sig om ifall jag läser klart en bok eller inte?


Känslan av en gulnad gammal Christie kan locka till omedelbar läsning.


3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall? 
Jag har inga läsutmaningar. Jag behöver inte utmana mig själv. (Jag har ett mål och det är att läsa alla Augustpristagare och det har jag inte lyckats med än. Men förr eller senare!)


4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
Jag avskyr det. Idioter på marknadsföringsavdelningen! Borde vara spöstraff på sånt.


5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
Jag bryr mig inte om ifall jag är den enda på jordklotet som inte gillar en särskild bok. Det finns viktigare saker i livet än att känna gemenskap baserad på att man gillar samma litteratur.


Vilken smörja. Det är jag mot världen.


6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
Sannolikheten är ungefär noll att jag skulle börja gråta på pendeltåget, så jag kan inte svara på frågan.


7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
Nej, nej. Man kommer ju ihåg efter ett kapitel eller så!


Det går något år mellan varje Wennstam-bok men jag minns rätt bra
vem som är vem och vilka roller de har.


8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
Jag lånar bara ut till folk som jag vet kan vara försiktiga med mina böcker. Har gått på några nitar... Och jag är rätt tydlig med att säga "Jag vill ha tillbaka den i samma skick".


9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka?
Det är väl bara att börja med en sjätte? Förslagsvis tar man en författare som man förut gillat, ingen idé att experimentera med något okänt om man är i en så svår lässvacka.



Den här boken med bröderna Grimm-sagor hade jag längtat efter
och köpte faktiskt inbunden, nyutkommen.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?
Jag längtar och längtar tills de kommer i pocket eller tills jag har råd att köpa några.


11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?
Om jag köper böcker så läser jag dem hyfsat snart, säg inom ett halvår.


14 kommentarer:

  1. Enkäter piggar alltid upp =) För det första så väcker den där Grimm-boken habegär hos mig! För det andra så tycker jag inte heller om Albom =) Jag hade också svårt innan att lägga mig ifrån böcker jag inte tyckte om men lärt mig att ta vara på min tid och som du säger vem bryr sig egentligen om jag läser ut en bok eller inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, prestationskrav har man tillräckligt av ändå.

      Radera
  2. Svar
    1. Jag har inte den blekaste aning om hur många böcker jag har och det känns helt egalt. Eller: inte helt, för jag vill gärna ha böcker runt omkring mig och skulle tycka att det var tomt om huset helt saknade bokhyllor med böcker i.

      Radera
  3. Roligt att läsa dina svar - viss igenkänning där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag läste de andras enkätsvar också, roligt att se hur man resonerar i vissa frågor.

      Radera
  4. Det där med att sluta läsa färdigt dåliga böcker kommer kanske med åldern. Jag läste färdigt fler förr i tiden men har också börjat vara lite snålare med min tid numera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig är det absolut så. Jag värderar min tid helt annorlunda nu. När man är 25 har man ju en annan uppfattning om begrepp som "resten av livet" - det känns snarast som en eon :-)

      Radera
  5. Jag försöker också bli bättre på att lämna böcker jag inte tycker om, men det är svårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det bär emot! Men samtidigt: så många böcker, så lite tid :-)

      Radera
  6. jag har referensbibliotek... lånar inte ut, man får läsa på plats :)

    SvaraRadera
  7. Kul att läsa svaren, som varierar en del hos dem som svarat :) Jag skall också svara på den här enkäten, kanske i kväll om jag hinner.

    Förresten försvinner ofta mina kommentarer hos dig. Precis när jag trycker publicera, försvinner allt och det blir en blank ruta kvar. I början trodde jag att jag skulle slippa passera den där verifieringskontrollen med rutor att kryssa i, och att kommentarerna accepterades ändå, men tydligen inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättetrist att kommentarerna försvinner! Jag har själv varit med om samma sak hos andra (några av de stora bokbloggarna också). Någon gång är väl okej, men till slut blir man ju irriterad och orkar inte skriva om. Jag som blir så glad för alla kommentarer!

      Ibland undrar jag över kompatibiliteten. Jag har svårt att kommentera på WordPress-bloggar. Det är ofta något knas där. Men jag trodde Blogger var enklare - och jag har verkligen inte lagt till att man måste kryssa i någon verifiering (typ "Jag är inte en robot"), så jag trodde inte det fanns något sånt på min blogg (i varje fall är den osynlig för mig).

      Som sagt, eftersom jag själv har råkat ut för knas på WordPress-bloggar (som du har) så har jag börjat undra om datorerna är så känsliga att de känner av hur just JAG är inloggad på nätet och hur DU är - och så är de inte anpassade till det, utan till ett annat. Jag har nämligen en annan hemsida - i ett annat syfte - och den använder jag WordPress till, och DÅ är det minsann annorlunda när jag går in på liknande bloggar.

      Ursäkta ett extremt rörigt svar. Tack för att du orkar skriva och kommentera i alla fall!

      Radera