onsdag 9 augusti 2017

Äppel päppel must!


Bokens titel: Äppel päppel must! Besök på svenska musterier och klonarkiv
Författare: Ylva Tryselius
Förlag: Isabergs förlag, 2017
Antal sidor: 143

Jag, som alltid varit intresserad av äpplen och vuxit upp med en mormor som lärt mig mycket om dem, tycker mig ha sett en skiftning under årens lopp i hur man ser på detta med egen frukt.

När jag var liten på 1970-talet kokade mammor, farmödrar och granntanter äppelmos själva och använde överhuvudtaget trädgårdarnas frukter och bär till allt möjligt som kunde konserveras: sylt, mos, saft, inläggningar, geléer. Sedan följde en tid när man köpte det mesta fabrikstillverkat och vi som fortfarande bakade och syltade blev kallade präktiga.

Nu - de senaste tio åren - har jag sett hur även yngre människor återupptäcker glädjen med egen frukt, att använda till annat än bara en enstaka äppelpaj eller att äta rakt av.

Jag och mina föräldrar har i många, många år åkt iväg med bilen full av äpplen för att musta. Det har blivit en återkommande tradition. Med en hel allé av äppelträd hos min mormor - hon som lärde mig exakt hur man plockar och förvarar dyrgriparna, deras namn och ursprung - och många egna äppelträd på västkusten har vi kunnat åka till musterierna med hundratals kilo (!) och få tillbaka mängder av bag-in-box-kartonger med egen, ljuvligt god äppelmust.


Mitt Katja!

Ylva Tryselius bok "Äppel päppel must!" är helt rätt i tiden, nu när det poppar upp musterier lite varstans (här finns även mobila, har jag sett på marknadsdagar) och många villaägare förstår glädjen i att ha egen, nyttig must.

Boken är en riktig inspirationskälla! Tack och lov innehåller den inte så många recept - personligen letar jag hellre reda på recept på nätet eller ber vänner att skriva ner något som jag tyckte var ovanligt gott! - utan istället mängder av fina foton, fakta, rolig kunskap och massor av tips om besöksmål och extraläsning.

Boken inleds med redogörelser för skillnaderna mellan must, juice, cider och nektar samt hur själva mustningsprocessen går till. Därefter följer uppslag med tips på intressanta klonarkiv och musterier eller andra äppelrelaterade utflyktsmål. Det är rikligt med bilder, inspirerande texter, tydliga adressangivelser för den som själv vill besöka ställena samt en del äppelrecept och faktarutor om antalet äppelodlare, vilka träd de har, hur äpplen smakar, vilka sorter som passar till vad (och mycket annat).

Mitt foto: Vår egen must - just denna mestadels gjord på Oranie - får illustrera boken.

Omdöme: Böcker om äppelsorter, egen odling eller recept på äppelpajer finns i överflöd. Men mig veterligt är det här den första boken om svenska musterier och klonarkiv, med mycket fakta och inspiration om de fruktträd som passar i just vårt land. Perfekt present till äppelträdsägare så här på sensommaren och hösten!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Tack till författaren för recensions-exet och den fina inskriptionen. Boken hamnade hos helt rätt person; jag har alltid älskat äpplen.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, verkligen! Och musten smakar så olika beroende på äppelsorterna - det är verkligen roligt att experimentera med sånt.

      Radera