fredag 30 oktober 2015

A Dreadful Murder


Bokens titel: A Dreadful Murder - The Mysterious Death of Caroline Luard
Författare: Minette Walters
Förlag: Pan Books / Quick Reads, 2013
Antal sidor: 125

Det är en rätt trevlig idé med "quick reads", tycker jag, i en tid då böckerna bara blir tjockare och tjockare. Det här är snarare en novell än en roman, åtminstone omfångsmässigt. Snabbläsning i alla händelser.

Deckardrottningen Minette Walters har letat reda på ett alldeles äkta mord som utspelade sig i England år 1908 men som än i denna dag är olöst. Hon har använt sig av historiska dokument för att återskapa händelsen och har så långt det är möjligt vävt in autentiska personer och deras vittnesmål - men sedan grunnat på en tänkbar mördare och dennes motiv.

Bokens miljöer är skildrade på ett levande sätt, personerna däremot lite plattare. Eftersom mordet på den medelålders överklassdamen Caroline Luard - gift med en pensionerad generalmajor - är en sann historia och såväl läkarutlåtanden som vittnesmål redan finns, är författaren lite snärjd. Jag gillar dock att hon lanserar en egen teori kring vad som ledde fram till mordet - och varför det aldrig löstes.

Omslaget är helt underbart: lite gulmelerat med blodstänk och en sekelskiftesillustration. Innehållet är dock stelare än jag hade trott, författaren har hållt sig nära sanningen och inte broderat ut särskilt mycket vilket gör att det kanske inte är så saftigt och spännande.

Omdöme: En trevlig och äkta mordgåta som passar utmärkt som reselektyr: drygt hundra sidor med nästan skolboksstora bokstäver och korta kapitel.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar