måndag 13 maj 2019

Jag läser sällan fackböcker om botanik eller ekologi


...men jag har blivit rätt snitsig på att hitta bra internetsajter med fakta om flora och fauna. De sällsynta blogginläggen beror just nu mest på att jag lagt oproportionerligt mycket tid på att engagera mig i Friluftsfrämjandet (i styrelsen för vår lokalavdelning och som marknadsförare för densamma, vilket innebär en hel del ideellt arbete med att fixa skyltar, flygblad, annonser och förstås inlägg i sociala medier) och som mullefröken. Varenda helg har det varit något!

Bland annat har jag läst på om granars fortplantning, pappersmassa, grot (nyord för "grenar och toppar" har jag fått lära mig), igelkottar, hur nyckelpigebebisar ser ut, vilken månad flest rådjurskid föds och hur många rum en bäver har i sin hydda.

Det har varit hektiska helger med mängder av friluftsliv och ganska lite romanläsning. Mitt läsande har reducerats till att leta fakta som jag kan presentera för mullebarnen. Det finns ofattbart mycket att lära sig, även när man är halvvägs genom livet, har jag insett.


Jag har gjort klippdockor som barnen får leka med och fundera kring lager-på-lager-principen.


Räven har fått följa med flera gånger. Den är väldigt populär bland barnen.


6 kommentarer:

  1. Och Sanna: din fråga om granskott har INTE besvarats av experterna än. Jag har kollat men trots att det gått två veckor så har de ännu inte kommit med en kommentar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit ute och provätit i vår hemmaskog i helgen igen och påstår bestämt att vissa granar är mycket godare än andra... men jag börjar fundera på om det kan vara en tidsfråga snarare än att det finns särskilda gourmetgranar, kanske att skotten är godast i en viss fas i utvecklingen?

      Vad härligt att du får vara ute en massa, och vad jättesnitsiga grejer du ordnar åt dina mullebarn!

      Radera
    2. Jag tycker att det är rätt stor skillnad just tidsmässigt på hur goda granskotten är - precis som med "musöronen" på björken, de är inte heller goda om man väntar för länge.
      SLU-nissarna har i alla fall inte hunnit svara på din fråga än men jag hoppas de åtminstone gör ett försök!

      Jag har varit ledare i Friluftsfrämjandet i 15-16 år nu, så nog har jag rutinen men det finns alltid mycket nytt att lära sig och jag försöker hitta på nya teman varje läsår. Varför det blivit så hektiskt just denna våren är för att jag hoppat in istället för andra ledare då de varit sjuka. Det är en helt annan sak att gå ut med småbarn i 3-årsåldern eller de stora barnen i 8-9-årsåldern.

      Radera
  2. Fint, trädgårdsböcker har jag läst mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en trädgård men är inte så intresserad av odling om det inte är ätligt. Idag tänker jag åka och köpa lavendel, DEN borde kunna överleva även min obefintliga omvårdnad.

      Radera
  3. Mulle minns jag med värme! Tyckte om att gå på Mulle när jag var liten. Tyvärr kan jag väl inte säga att det gav mig något bestående naturintresse, men fina minnen iaf.

    SvaraRadera