söndag 5 maj 2019

Alla böckerna i serien "Släkten"

Här är böckerna i serien "Släkten" i kronologisk ordning. Om ni klickar på länkarna så kommer ni till mina ursprungliga recensioner (varav flera inte är direkt lysande) eller så läser ni de korta sammanfattningarna bara!



Bok nr 1: Blandat blod av Katarina Mazetti
Denna har jag inte läst, men det borde jag väl göra. Här startar berättelsen i Blekinge på 900-talet då de två bröderna Svarte och Kåre växer upp med sin far skeppsbyggaren. Genom kvinnan Milka, som Svarte möter på ett plundringståg (handelsresa...) i Kiev kommer bärnstensringen in i släktkrönikan.



Bok nr 2: Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Början av 1000-talet. Vikingaflickan Sigrid råkar ut för ett brutalt överfall som hon sedan håller tyst om för alltid. (Sigrids mormors mor är den där Milka från rusernas rike som först hade ringen.) Jag tyckte väldigt mycket om den här boken eftersom den verkligen levandegör handeln i hamnstaden Sigtuna, vardagslivet och de stora festerna. Sigrids familj känns helt verklig.



Bok nr 3: Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg
Mitten av 1000-talet. Boken utspelar sig i Mälardalen, i en tid då vikingarnas asatro fick konkurrens av Vite krist - och då folket under lång tid valde att tro på bådadera. Mycket spännande om den unga Åsa som är den enda i sin familj som överlever det sista höstblotet; de andra slaktas då de inte vill omvända sig till kristendomen. Åsa växer upp och kämpar för att hitta sin roll som hustru i en kristen familj; en stor skillnad mot att vara fru till en viking. En av de klart bättre böckerna i serien!



Bok nr 4: Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter
Början av 1100-talet. Helena gifter bort sin dotter Agnes med en fasansfull hustrumisshandlare - men Helena, Agnes och gårdsfolket får till slut nog... Mycket handlar om pilgrimsfärder, evighetslånga ritter, praktfulla katedraler, nunnekloster och mirakel, men författaren gör ett bra jobb med att få även detta mindre tråkigt.



Bok nr 5: Drottningkronan av Ingrid Kampås
Mitten av 1100-talet. Lilla Ester (hon är ovanstående Helenas yngsta dotter ) växer upp i en brytningstid då asatroende tvångskristnas och då trälar ännu finns. Livet är hårt på gårdarna, rövare hotar i skogen, det är svårt att veta vem man kan lita på. Ester tvingas gå i kloster men slipper sedan fri. Miljö- och historiebeskrivningarna är fina men människorna känns konstruerade.



Bok nr 6: Ringens gåta av Elisabeth Nemert
Början av 1200-talet. Helena (vars morfars mor är Ester) flyr från sin familj som 5-åring, efter att ha blivit utsatt för brudrov - och sedan hittar hon inte hem igen. Intrigen handlar om kretsen kring Birger Jarl men det är för mycket kärlek, romantik, svärmeri och ångande kärleksmöten för att jag ska uppskatta läsningen fullt ut.



Bok nr 7: Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg
Mitten av 1200-talet. Sissela är dotter till en stenhuggare och lär sig hans yrke, blir utomordentligt duktig och får tjänst hos konungen. Väl i Stockholm får hon agera frilla mer än stenhuggare. Hon föder tvillingdöttrarna Ingrid och Ylva, vars far är en kyrkans man. Sissela verkar tämligen promiskuös och i övrigt får jag ingen känsla för henne eftersom hela berättelsen har så bråttom.



Bok nr 8: Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm
Slutet av 1200-talet, början av 1300-talet. Ingrid och Ylva är tvillingar men inte alls lika. Ylva är kvinnan som älskar både kvinnor och män, klär sig som kvinna men oftare som man, lever ett förtryckt kvinnoliv på gården eller ett utagerande mansliv på kungliga slottet. Ganska platt historia där det är svårt att sympatisera med huvudpersonerna Disa, Ingrid och Ylva.



Bok nr 9: Skuggornas tid av Agneta Arnesson Westerdahl
Mitten av 1300-talet. Ylvas dotterdotter Elin går ensam på sin gård i Uppland efter att maken och barnen dött i pesten. Men hennes liv förändras för alltid då hon hittar en övergiven flicka i skogen - och förälskar sig i Arvid, som tar henne med till Östergötland, Västergötland och slutligen Gotland för att undkomma striderna mellan kungen och hans söner. En av de allra bästa böckerna i serien!



Bok nr 10: Midsommarbrud av Elisabeth Östnäs
Denna bok har inte kommit ut i pocket än, så jag får avvakta till sommaren 2019.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag tror nästan man bör läsa dem allihop, även om det heter att de är fristående.

      Radera