lördag 11 april 2020

Det innersta rummet


Bokens titel: Det innersta rummet
Författare: Jörn Lier Horst
Originalets titel:
Översättare: Marianne Mattsson
Uppläsare: Mattias Linderoth
Förlag: Bonnier Audio
Antal minuter: 9 tim 25 min

"Det innersta rummet" följer direkt på "Katharinakoden", båda två ingår i serien som förlaget kallar "William Wisting Cold Cases", vilket är lite löjligt eftersom det är samme trevlige kommissarie Wisting som alltid annars - bara att hans chefer inte tilldelar honom färska mord utan sätter honom på att jobba med olösta, gamla fall.

Nu har kort tid passerat sedan förra boken, Line är fortfarande föräldraledig med lilla Amalie men ska snart skola in henne på förskolan och börja jobba. Hon har sagt upp sig från Verdens Gang men vill fortfarande ägna sig åt grävande journalistik och skriva reportageserier.

William Wisting får ett specialuppdrag då en känd politiker avlider och man hittar minst sagt märkliga saker i hans sommarstuga... Det är topphemligt och därför får Wisting sätta ihop en liten grupp med utredare som jobbar utanför den vanliga polisstyrkan. Där ingår dottern Line men även Stiller, den egensinnige polisen som introducerades i förra boken.

En försvunnen tonårspojke, en död politiker, en stuga med ett igenbommat inre rum, ett värdetransportrån, några småkriminella ungdomar som nu vuxit upp, en gigantisk summa pengar i utländska sedlar.

Frågan är vad som finns i den kände politikerns bakgrund och vad han egentligen sysslat med. Ingen vet riktigt vilka hemligheter han hade.

Mitt omdöme: Det här är den enda boken i hela serien som jag faktiskt tyckt var småtråkig. Det är väldigt många inblandade och det blir på tok för mycket av redogörelser för vad varenda en haft för sig vid ett givet tillfälle. Det händer nästan ingenting i nuet; bortsett från att Line råkar ut för en del otrevligheter. Jag hade önskat mig mer beskrivningar av händelser och skeenden, och lite mindre av vem-gjorde-vad.

Kanske har författaren själv ledsnat på sina figurer? Det här är den enda boken som känts lite oengagerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar