torsdag 16 april 2020

No waste, just taste


Bokens titel: No waste, just taste
Författare: Karin Sundgren
Förlag: Bookmark förlag, 2020
Antal sidor: 157

"Det är möjligt att du inte tänkt speciellt mycket på det där med svinn utan bara fått en snygg bok i present. Oavsett så är det min varmaste förhoppning att du faktiskt kommer att använda den här boken (---) och att den inte bara blir ännu en bok som samlar damm i hyllan."

Så inleder kocken Karin Sundgren sin bok, som kom ut häromdagen. Själv är jag måttligt intresserad av kokböcker och de jag har är väldigt tjusiga men står på en kökshylla och samlar damm, just som hon beskriver.

Det här är däremot en sån bok som många fler borde läsa och faktiskt använda! Behändigt litet format, väldigt fina fotografier (tagna av Ylva Sundgren), vacker och ren formgivning (om jag blundar för det knepiga "handskrivna" typsnittet som används för att pigga upp faktarutorna).

Jo, det är en snygg bok, men å andra sidan är just böcker som handlar om mat ofta väldigt påkostade och snygga. Det är tacksamt att formge en bok med ljuvliga matfotografier och mycket färg!

Det speciella är inte att boken är fin; det är att den innehåller korta, enkla recept och inget tillkrånglat. Gör lite som du vill, verkar författaren mena. Se recepten som inspiration, inte manualer. Steg-för-steg-anvisningarna är oftast bara tre-fyra punkter långa. Jag tror aldrig jag sett något liknande.

Jag föreställde mig att recepten skulle vara av sorten som man får på Fotografiska i Stockholm, ni vet där Paul Svensson lagar (svindyra) svartrötter i varmkompost och går ut på parkeringen för att samla ihop några ogräs som han strör ovanpå. Typ så. Ni fattar vad jag menar. Men det här är mycket mer på nivån vad min egen familj redan gör varje dag och som alla kan applicera på sin egen matlagning.

Koka en soppa på de grönsaker du har, bara släng ner dem i grytan. Gör en sallad där du använder morotsblasten. Hacka även stjälkarna på dina färska örter. Choppa upp lite-för-mogna tomater och chili till en het röra. Stek riset som blev över från gårdagens middag. Den sortens förslag, sånt som faktiskt funkar i vardagen och inte kräver att man är mästerkock eller har en massa märkvärdiga hushållsapparater.

Mitt omdöme: Otroligt snygg bok - men det är inte det som är grejen med "No waste, just taste"; det är enkelheten. Jag blev lite kär i den här boken! Den passar lika bra till studenter som snart ska flytta hemifrån som till föräldrar som sliter med tidsbrist och taskig ekonomi eller till alla människor som vill minska matsvinnet.

Stort tack till förlaget för recensions-exet!
Imorgon kommer fler inlägg om samma bok.

4 kommentarer:

 1. nyfiken på denna, slänger ingen mat, äter rester...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ledsen frukt blir fin fruktsallad eller smoothie

   Radera
  2. Då är du ju redan en i gänget - men boken kanske är en fin present till någon som borde lära sig att ta tillvara på allt.

   Radera
 2. Portionen under tian har två av barnen fått, ingen slänger rester :)

  SvaraRadera