söndag 21 februari 2016

Bokbloggsjerka: Vad gör jag för mina läsare?

Jag tror aldrig jag varit med i en "bokbloggsjerka" förut. Det är en sorts stafettpinne, där bloggen Annikas litteratur- och kulturblogg varje vecka ställer en ny fråga och ber hugade bloggare att svara hos sig själva.

Veckans fråga är inte en utan flera:

 • Hur interagerar du med dina läsare? 
 • Hur lockar du till dig nya läsare? 
 • Hur får du de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen? 
 • Vad är det som driver dig att blogga? 
 • Hur mycket tänker du på dina läsare när du bloggar?
Hur interagerar du med dina läsare? 
1. Jag svarar på deras kommentarer på min egen blogg.

2. Jag försöker lista ut vilka de är och besöka deras bloggar - och vara schysst genom att kommentera något hos dem i gengäld. Jag blir glad för kommentarer så jag vill gärna ge detsamma tillbaka.
Hur lockar du till dig nya läsare? 
1. Jag är med i bokbloggen Lyrans Noblessers "Tematrio" på måndagarna, om jag kan och vill och hinner, och har märkt att det drar väldigt mycket trafik till bloggen.

2. I övrigt verkar det som att de flesta nya läsare hittar Boktanken genom att googla på sökord som matchar något jag skrivit - eller klicka på Adlibris på en specifik bok som jag recenserat.Hur får du de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen? 
1. Jag vet inte. Jag hoppas de gillar mig, helt enkelt!

2. Jag vet inte ens om de befintliga läsarna FORTSÄTTER eller om jag ständigt får nya och tappar de gamla...Vad är det som driver dig att blogga? 
1. Det främsta skälet att jag bloggar, är ju att jag läser så mycket och gärna vill inspirera andra. Och kanske en självupptagenhet som gör att jag inbillar mig att andra tycker det är intressant...

2. Jag hade en idé om att jag kunde få några recensions-ex någon enstaka gång och att det skulle vara min ersättning för nedlagd tid, eller betalning för ansträngningen (som det ändå är!). Och gissa om det har överträffat mina förväntningar! Jag är så otroligt glad för de fina böcker jag har fått från både stora och små förlag och egenutgivare. Mycket generöst! Det allra roligaste var nog att få gå på Norstedts författarsamtal med Kristina Sandberg - det toppar det mesta.Hur mycket tänker du på dina läsare när du bloggar?
Hela tiden! Jag vill skriva inlevelsefullt och uttömmande och lättbegripligt. Bloggen är en läsdagbok men den vänder sig inte till mig själv utan till alla andra - folk som jag oftast inte ens känner! - så det är jätteviktigt för mig att jag får fram mitt budskap.

Ibland blir jag lite paff, när jag ser att jag haft 123 besökare på en enda dag. Hur är det möjligt?! Jag marknadsför inte bloggen någonstans. Hur hittar de mig?

Ibland blir jag lite paff, som när jag skrev om "Järnnätter" häromdagen och inte en enda människa kommenterar recensionen - då undrar jag om jag fått fram hur stark och berörande och hemsk den läsningen var.

Jag tänker alltid på mina läsare, och de överraskar mig ständigt! 
//Joelinda


(Bilderna i inlägget är omslag som jag valt ut ur vårproduktionen för att de är så osedvanligt snygga!)

11 kommentarer:

 1. Jag är en av dom som kikar in på din blogg varje dag :) Tycker den är jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gullig du är! Och jag har ju din blogg i min favvislista, så jag ser direkt när du gör nya inlägg :-) Det är kul när man börjar känna igen folk genom att läsa deras bloggar!

   Radera
 2. Roligt att läsa dina tankar om det här :) Man gör så gott man kan och vips har det hittat dit någon, tycker alla bokbloggare är så snälla och det gjorde mig så glad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller helt med dig om att bokbloggare verkar vara ett vänligt släkte :-) Inte minsta skitsnack eller missunnsamhet - alla länkar vänligt mellan varann, peppar, berömmer. En annan fin sak är att det inte alls verkar finnas någon tävlan ("jag är störst, bäst och vackrast!") som man hittar mellan bloggare inom andre genrer.

   Radera
 3. Det är ett litet mysterium hur folk hittar ens blogg, men man får vara glad att de gör det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja, ett mysterium är det! Men det är väl alla ställen där man sätter sitt avtryck, kommentarer man lämnar, böcker man "pingar", sökmotorer som är duktiga på att leta. Internet är fantastiskt!

   Radera
 4. Visst är det spännande hur bloggen verkar leva sitt eget liv :) Vissa inlägg som jag känner mig väldigt nöjd med får någon enstaka kommentar, medan andra mer lättviktiga enligt min mening, får många kommentarer. Ibland kanske tidpunkten för inlägget blir vid en tid då de vanliga läsarna gör annat. När jag hade webbshop upptäckte jag en del intressanta saker. Som att man inte beställer så mycket på helger som på måndagsförmiddagar. Och på kvällarna när det var Idol var det knappt någon som klickade in i och shoppade. Det kanske är samma sak med bloggläsare, att man klickar runt i bloggar på vissa tider, och kanske inte de tider man själv tycker verkar logiska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar se ett mönster, jag också. Till exempel trodde jag folk hade annat för sig på söndagsförmiddagarna - men då är det jättemånga som kikar in här, till min stora förvåning.

   Nu har jag ju med flit valt att bara kalla inläggen för bokrecensionens namn. Folk som bara ser inläggets rubrik kanske inte känner sig lockade (de har läst boken själva, eller vill inte läsa den). Om jag skriver något med en mer fängslande rubrik så drar det till sig fler besökare. Jag passar mig dock för att göra så med recensionerna, vill inte att folk ska känna sig manipulerade eller hitlurade, på kvällstidningsmanér.

   Radera
  2. Det tror jag fungerar bäst i längden. Dessutom tror jag att det faktiskt lockar fler till bloggen med bokens namn i rubriken. Jag brukar själv googla på "bokens namn + recension" för att hitta bokrecensioner om vissa böcker jag är nyfiken på. Överraskande med många besökare på söndagsförmiddagar, det hade jag inte trott. Men det kanske är ett lagom avslappnande söndagsnöje, det tycker jag själv :)

   Radera
 5. Jag är fortfarande, efter ett par år, helt förundrad över att folk hittar just min blogg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Men jag tror helt enkelt att många läsare - både av böcker och av bloggar - hoppar runt för nöjes skull på nätet och upptäcker alla möjliga trevliga hemsidor och bloggar.

   Radera