måndag 22 februari 2016

Tematrio: Böcker jag verkligen borde läsa...

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar om böcker som står och dammar i våra bokhyllor trots att vi BORDE läsa dem. Ja, något tvång finns väl förstås inte - det är väl isåfall inuti oss själva, tänker jag. Världen är full av böcker och det ges ut nya varenda sekund, så man kan ju inte offra tid på tråkig läsning.


Tre Augustprisnominerade fackböcker. Jag har läst Johannissons "Den sårade divan" och 
Magnus Lintons "Knark" men underligt nog inte Maja Hagermans "Käraste Herman" än.

En fackbok jag borde läsa är "Käraste Herman", för jag har fått den som recensions-ex och tycker att förlaget förtjänar att jag läser den inom snar framtid. Och för att jag tycker att den verkar alldeles otroligt intressant, med rasbiologi och Hermans idéer om människors prestationer baserat på deras kroppsmått...

En annan bok jag borde läsa är "Maken" av Gun-Britt Sundström - för den ligger på mitt nattduksbord och har gjort det så länge så det är rent pinsamt. Jag ville verkligen, verkligen läsa den! Men när den kom hem från nätbokhandeln så insåg jag att den är sisådär tusen sidor med tätt satt text. Ooooooorkar inte!Och slutligen så får jag nämna en roman som legat väldigt länge i bokhyllan och blängt surt på mig. Min pappa påstår att den är helt otrolig, men jag har bara läst något enstaka kapitel och inte fastnat än. Får nog börja om från början och anstränga mig lite... Har bara hört gott om Edmund de Waals "Haren med bärnstensögon" och gillar ju historiska romaner så den borde passa mig.Under 2015 har jag faktiskt läst en massa böcker som har väntat länge. I synnerhet Augustpristagare, men även några andra: "Mellan sommarens längtan och vinterns köld" eftersom jag ville veta om GW är en duktig författare och "Life After Life" eftersom Kate Atkinson är en av mina favoriter alla kategorier och det är obegripligt att jag låtit hennes bok ligga och mögla i ett år eller två...Sammantaget känner jag mig ganska nöjd. Högarna med olästa böcker har krympt och det mesta ser lockande ut.

22 kommentarer:

 1. Käraste Herman är verkligen läsvärd!

  SvaraRadera
 2. Käraste Herman läste jag i höstas och Haren med bärnstensögon väntar i bokhyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att se hur andra människor uppfattar de böcker man läst, tycker jag! Går ofta in och kollar på bokbloggar vad andra har skrivit (och hoppas att de inte avslöjar för mycket om man själv inte hunnit klart med boken än).

   Radera
 3. din pappa har alldeles rätt, Joelinda. Haren med bärnstensögon är så bra. släkthistoria med japanska miniatyrfigurer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska börja om från början och försöka leva mig in i den. De japanska miniatyrerna hann jag läsa om och en rik släkt som ägde hela hus inne i någon europeisk storstad trots att de var från Ryssland (?). Sedan kom jag inte längre.

   Radera
 4. förresten så har jag aldrig stått ut med Maken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä? Den som verkar närmast kultförklarad?!

   Radera
 5. Svar
  1. Hehehehe, fler dammiga "makar" alltså :-)

   Radera
 6. Rolig blandning! Haren med bärnstensögon är faktiskt rätt intressant och flera i min bokklubb tyckte den var det bästa de läst på åratal. Maken har jag också haft på ngn slags "borde-läsa-lista" under lång tid men den verkar så jobbig... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det bästa på åratal", det var ett gott betyg!
   Jag ska ge "Maken" en chans, har fått för mig att den är bra men är lite lättad att se att det är fler än jag som har låtit den stå oläst i bokhyllan...

   Radera
 7. Har inte läst någon av dessa, men GW har jag läst med behållning. I alla fall de böcker som inte handlar om Bäckström :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Jag trodde i stort sett ALLA handlade om Bäckström. Han är rätt macho, om man säger så... Ja, hela gänget faktiskt. Inga mjukiskillar så långt ögat når.

   Radera
 8. Det är lite svårt med riktigt tjocka böcker, de kan vara hur lockande som helst men sidantalet avskräcker något, speciellt om det är litet teckensnitt.

  Life after Life av Kate Atkinson har jag varit nyfiken på länge men jag borde nog läsa hennes andra olästa böcker först, som jag redan har hemma i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst allt av Kate Atkinson (utom den allra nyaste som är en sorts fortsättning på just "Liv efter liv"). Jag tycker att du ska läsa "I museets dolda vrår", den är jättefin.

   Radera
 9. Leif GW Perssons bok är den enda av dina som jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte några böcker som verkar hänga ihop med den, begagnade från Bokbörsen. Men vad tjocka de är, allihop! Jag känner inte riktigt för att läsa dem just nu.

   Radera
 10. Liv efter liv skulle jag vilja läsa. Undrar verkligen också hur GW skriver, misstänker att det är mer macho än jag står ut med. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att GW Persson är en av Sveriges absolut bästsäljande författare så BORDE det ju finnas något bra med hans böcker.

   Radera
 11. Jag längtar efter att läsa Käraste Herman! Hoppas att hinna med det under semestern nästa vecka :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sportlovsledig? Jag kommer inte att hinna med Herman-boken den närmaste tiden, tyvärr. Har lite dåligt samvete för det. Just nu läser jag en bok om Winston Churchills hustru och är tämligen absorberad av den :-)

   Radera