måndag 15 februari 2016

Tematrio: Kärlekshistorier

Allting här i livet handlar väl om kärlek, så på något vis måste jag begränsa mig om jag ska välja tre böcker om kärlek i dagens tematrio hos Lyran.

Jag väljer att fokusera på kärlek mellan två vuxna. Inte mellan barn eller djur eller vänner. Utan bara sån kärlek som man i första hand tänker på när det gäller Alla Hjärtans Dag, eftersom det var anledningen till dagens tema.


Försoning av Ian McEwan är en sorglig kärlekshistoria i England under andra världskriget. Han skriver så fantastiskt bra! Den här boken har verkligen allt: spänning, sorg, vrede, kärlek, hämnd och förlåtelse.


Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger är en sån där märklig historia där kärleksparet hoppar i tidsåldrar och alltid möts i olika åldrar. Men en fin kärlekshistoria är det!


Caipirinha med Döden av Maria Ernestam är en udda kärlekshistoria om en tjej som blir kär i Döden. Han är en charmig kille nämligen..., svårt att inte falla för honom.


24 kommentarer:

 1. Tidsresenärens hustru är den enda jag läst av de här tre

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst en enda av dina men hört talas om tvåan.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Tack själv! Du har alltid en massa spännande böcker att tipsa om, tycker jag.

   Radera
 4. Den sista romanen låter ju hur spännande som helst. De andra två har jag sett som filmer och gillade mycket, särskilt Försoning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är usel på att se film. Går aldrig på bio och somnar om det visas film på teven. Alla tre böckerna är god läsning, kan jag i alla fall intyga!

   Radera
 5. Tidsresenärens hustru låter kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, vet jag inte. Det är en vacker kärlekshistoria som är smått omöjlig eftersom huvudpersonerna sällan träffar rätt i ålder utan träffas som vuxen man och liten flicka eller äldre kvinna och ung pojke osv. Hur absurt det än låter så är boken så välskriven att man till slut "köper" premisserna för den märkliga kärlekshistorien.

   Radera
 6. Försoning är en riktigt fin film också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser jag att var och varannan här har sagt samma sak. Kanske borde se om mina barn kan hitta den på Netflix åt mig :-) Blev lite nyfiken på filmen om så många tycker om den!

   Radera
 7. Tidsresenärens hustru vill jag läsa. Försoning älskade jag som både bok och film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett "Försoning" men boken har etsat sig fast. Tydligen finns även "Tidsresenärens hustru" som film - säger Monika här nedan - men man vet aldrig vilket som är bäst: läsa först och titta sedan eller tvärtom :-)

   Radera
 8. Har bara läst Försoning, men vilken fantastisk bok (och film) det är!

  SvaraRadera
 9. Niffenegger och McEwan är jättebra, Caipirinha med döden har jag hört om men aldrig börjat på, borde jag alltså ge den en chans? "Udda kärlekshistoria" låter mycket lovande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var precis så svart och skruvad att JAG gillade den. Har dock väninnor som tyckte den var deprimerande - livet rinner bort, tiden tar slut, döden är nära... den sortens tankar. Jag besväras inte av sånt.

   Radera
 10. Tidsresenärens hustru har jag bara sett sol film och den var inte riktigt min grej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett den, så jag vågar inte uttala mig alls. Boken hade ett skönt tempo i sig, inte så forcerat, utan böljade fram och tillbaka i tiden.

   Radera
 11. De första två blev jag nyfiken på - tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bara ska läsa EN av de tre så välj "Försoning", för den är helt underbar! McEwan väjer inte för det svarta och fula i tillvaron. Alla slut är inte lyckliga, alla människor får inte förlåtelse, livet blir inte alltid som man tänkt sig.

   Radera
 12. låter som tre riktigt bra böcker!
  Men visst är det svårt att välja när så många böcker egentligen handlar om kärlek på ena eller andra sättet.
  Blir speciellt sugen på att läsa din bok nummer tre. Audrey Niffenegger har jag en annan bok av, ännu inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Maria Ernestams sätt att skriva. Inte allt, men det mesta. Hon lyckas få helt osannolika historier att verka fullt tänkbara.

   Radera
 13. Har inte läst någon, men den mittersta har jag stående i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska ha "Tidsresenären" som sommarläsning - det är en sån där bok man nog vill sträckläsa.

   Radera