fredag 5 februari 2016

När typsnittet är oläsligt på webben

En av de trevligaste bokbloggarna tycker jag är Fiktiviteter. Mycket läsvärd, välskriven och underhållande! Om jag kunde läsa den, vill säga.

Det bär mig emot att erkänna att jag tvingas ha läsglasögon numera (hatar det!) men det är inte därför. Jag läser ju massvis med andra bokbloggar, men just Fiktiviteter är helt omöjlig. Texten är tunn som sytråd. Oläslig! Hade det varit en av mina kunder hade jag sagt åt dem att omedelbart ändra, formgivare som jag är, för det är trots allt LÄSBARHETEN som är det viktigaste - inte hur snyggt det är - om man vill nå ut till folk. Det gick så långt så jag plockade bort den där bloggen från min bästa-bokbloggarna-lista för jag kunde ändå inte se vad det står...

Men så satt jag på pendeltåget och insåg att jag kunde surfa runt på några bloggar med min mobil. Ja, jag hör själv hur det låter - som om dinosaurien uttalar sig! - men jag brukar aldrig använda min mobil till att surfa, utan sitter vid datorn. Jobbar framför en stor och fantastiskt fin bildskärm hela dagarna så varför skulle jag vilja se hemsidor i ungefär en tiondel så stor storlek på en mobildisplay?!

Döm om min förvåning när jag plötsligt ser alla bloggarna i mobil"mode" (eller vad de kallar det). Snyggt, rakt, tydligt, läsbart typsnitt. Visserligen missar man alla marginaler där det kan ligga olika scroll-listor och faktarutor, men själva inläggen är mycket tydligare.


Ett foto av min bildskärm på jobbet, när jag hoppat in på en bokblogg. Om man klickar på bilden så ser man den större - men å andra sidan gör bilden inte verkligheten rättvisa. Det är nämligen SVÅRARE att läsa i naturlig storlek rakt på bildskärmen än det är att läsa från mitt foto där kameran fyller i viss svärta i bokstävernas staplar, vilket underlättar avsevärt.


Ett foto av min mobil när jag kollar på exakt samma sida. Klicka på bilden om du vill se bättre.

Det fick mig ju att börja fundera på om folk i gemen läser bokbloggar på mobilen. Isåfall gäller det även för Boktanken att se så bra ut som möjligt just i mobilen och lägga mindre krut på en snygg fullstor bildskärmslayout. Eller läser man på något mittemellan, som en Ipad eller annan läsplatta kanske?

Nu är jag uppriktigt nyfiken. Ni som brukar kolla in här: gör ni det via mobilen eller datorn eller någon läsplatta? Det är ju en tämligen viktig fråga, som kanske avgör hur man vill lägga upp sin blogg eller hemsida.


6 kommentarer:

 1. Vilken intressant spaning! Jag har ingen koll på sånt här, har ingen koll på typsnitt och läsbarhet. Jag läser bloggar via datorn och vanlig webbläsare - prenumererar via Feedly och klickar mig till bloggsidan för att läsa "ordentligt" alla inlägg som ser extra spännande ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret! Att döma av hur det ser ut på pendeltågen så lever folk sina liv genom mobilerna... Jag blev bara så häpen över hur stor skillnaden är mellan den mer artistiska hemsidan och den standardiserat enkla mobilsidan.

   Radera
 2. Intressant, har aldrig haft problem med Fiktiviteter, men det finns ett par med både mörk bakgrund och ganska mörk text som jag suckar över ibland. Bloggar läser jag helst och oftast vid datorn, men ingen regel utan undantag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svaret! Jag funderar på att logga in på ungarnas datorer och se hur det ser ut. De kanske har andra webläsare eller något annat som skiljer oss åt, för vissa hemsidor är verkligen komplett omöjliga att läsa (och då har jag ändå en stor, skarp och proffsig skärm). Jag är MYCKET för det där med hög läsbarhet i trycksaker och på webben :-)

   Radera
 3. Jag kollar alltid in via datorn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag också! Och det var en nyttig läxa för mig att se hur det ser ut om man kollar på bloggar genom mobilen.

   Radera