måndag 1 februari 2016

Tematrio: Skrivet i USA

Om jag ska skriva om böcker skrivna i USA, som Lyran föreslår i veckans tematrio, så ska de också handla om USA, tycker jag.

Winter´s Bone (En helvetes vinter) av Daniel Woodrell. Ja, jag vet att jag tjatat om den - men det går inte att komma runt att den är så otroligt bra. De hemska förhållandena i de ogästvänliga bergen där ord som hillbillies och white trash är för snälla. Det är tunga droger, svår fattigdom och usla framtidsutsikter.

American Wife (Presidentens hustru) av Curtis Sittenfeld har jag också haft uppe förr. Men det får man väl? Det här är en fiktiv berättelse om presidenthustrun Laura Bushs liv. Så himla bra och spännande!

Ett stulet liv av Jayce Dugard är däremot ingen höjdare, men jag tog med den ändå. Egentligen hade jag hellre sagt vad som helst av favoriten John Irving, till exempel, men nu valde jag denna för jag tycker det är så typiskt USA att man kan bli bortrövad på vägen till skolan och hamna hos en psykopat som våldtar en och gör en gravid och låser in en i tjugo år. Det finns skrämmande många missing children i USA. Jayce kom ut levande - det är mer än många andra haft turen att göra...14 kommentarer:

 1. Winter's Bone blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den inte om du är lite deppig. Det finns inte många ljusglimtar i den.

   Radera
 2. Svar
  1. Nu hann jag inte lägga in länkar, men om du använder sökfunktionen här i bloggen så kan du kolla mina utförliga recensioner av de två förstnämnda (den tredje kan du skippa).

   Radera
 3. Woodrell är så bra. Sittenfeld har jag hört mycket gott om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kanske underligt att man kan skriva spännande om Laura Bush, men det är kanske snarare en roman om kvinnors villkor i USA för några decennier sedan - och därför mer allmängiltig än man kan tro.

   Radera
 4. Har inte läst någon av dessa tre, men den första blir man ju nu förstås lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett filmen, men har hört att den ska vara väldigt bra. Boken blev jag djupt tagen av eftersom jag delvis varit med om upplevelser under mitt high school-år i USA som jag kände igen i romanen. Väldigt svart är den...

   Radera
 5. Klart man får återvinna boktips! Särskilt om de är bra. Jag har inte läst någon av dessa så tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppa över den där om Jayce Dugard, men de andra två är klart läsvärda. I synnerhet den om presidentens hustru är intressant ur kvinnoperspektiv. Hur mycket är man villig att ge upp av sig själv och sina ideal för att få leva med mannen man älskar? Laura Bush var liberal och modern i sin livsåskådning men föll pladask för charmknutten som senare skulle bli en konservativ president.

   Radera
 6. Jag har inte läst En helvetes vinter, men filmen har jag sett. Den var så bra att boken i alla fall åkte upp på min önskelista :)

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av dina böcker. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läste och kommenterade!

   Radera