onsdag 3 februari 2016

Till havet


Bokens titel: Till havet
Författare: Stefan Lindberg
Förlag: Novellix, 2014
Antal sidor: 27

En lättläst novell skriven på en något snubblande svenska, sådär som det blir när man har mycket att säga och bubblar ur sig, lite huller om buller, lite. Avbrott. Mitt i. Och en nypa opåkallad poesi mitt i allt, känns lite pretentiöst men då får man rum med meningar som "järnvägen slamrar sig iväg genom natten" och "när kalaset börjat dö i systrarna som ett salt löst i vatten".

Det tog en stund innan jag insåg att de fyra systrarna Berit, Kerstin, Maria och Stina inte är unga kvinnor - de är tvärtom medelålders eller mer än så. Men än lever de med löften de gav som barn och lojaliteter som skapades redan då. Varenda dag hörs de per telefon, de träffas hela tiden, de har full koll på sina systrar och svågrar.

"Till havet" är en sorglig historia om hur mycket - eller lite! - man är beredd att göra för sina systrar när man har möjligheten. Och om Marias längtan till havet, som får fortsätta att bara vara en längtan eftersom hon inte har tillräckligt med pengar för att ta sig dit.

Omdöme: Jag tyckte om boken och Lindbergs sätt att skriva. Det är ett intressant dilemma han ställer sina fyra huvudpersoner inför och roligt att se hur han löser det.

Länk till boken på Adlibris: MINIPOCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar