onsdag 3 februari 2016

Lära sig


Bokens titel: Lära sig
Författare: Cilla Naumann
Förlag: Novellix, 2011
Antal sidor: 28

Jag har inte läst något av Cilla Naumann tidigare, men såklart inte undgått hyllningarna av hennes "Bära barnet hem". Lite nyfiken på hennes berättarstil beställde jag "Lära sig", som är en kort novell på tjugoåtta luftiga sidor.

Oj, så bra hon skriver!

Jag säger bara det: Ulf, jag känner med dig. Bokstavligt talat. Jag känner också sådär som du gör, när jag blir arg och utsatt på samma gång. Som jag känner igen mig i dig!

Ulf är berättelsens högstadielärare och får en ny tjej i klassen, en irriterande elev som driver honom till vansinne med sina ständiga provokationer. På de få sidorna hinner även jag få krypningar i kroppen av den arroganta tjejens beteende.

Omdöme: Jag ser högstadieskolan framför mig med de stora, heta elementen som doftar av torrt damm, med smältsnö och grus som slaskar i de ekande trapporna, med fiskdoften från skolmatsalen och slamret där som överröstar allt annat, med lärarrummets intorkade kaffekoppar... och den arga, arga läraren Ulf som verkligen försöker behärska sig men som längtar efter att använda sin överlägsna makt mot eleven han börjat avsky. Beundransvärt hur man lyckas fånga så många detaljer på så få sidor!

Länk till boken på Adlibris: MINIPOCKET.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, nu måste jag låna "Bära barnet hem" från bibblan. Gillade verkligen hennes berättarstil!

      Radera