måndag 18 juli 2016

Vinterstängt


Bokens titel: Vinterstängt
Författare: Jörn Lier Horst
Originalets titel: Vinterstengt
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Lind & c:o, 2016
Antal sidor: 381

Nu har den ena efter den andra av mina bokbloggarkamrater tipsat om den norske författaren Jörn Lier Horst. Många jämför honom med Jo Nesbö, men av den succéförfattaren har jag bara läst en enda bok och det råkade vara den allra sista så jag känner inte att jag kan uttala mig om eventuella likheter.

Jag har också läst en deckare av norske Samuel Björk - "Det hänger en ängel i skogen" - som var bra, men om jag ska välja ut en favorit så gillar jag Jörn Lier Horst bättre än de båda andra. Det beror delvis på att man slipper det mesta av flosklerna och att polisarbetet framstår som mer realistiskt.

Lier Horst har inte uppfunnit en stackars kriminalkommissarie som sitter ensam hela kvällarna och dricker finsprit, lyssnar på opera, är überintelligent och lätt självmordsbenägen. Inte heller beskriver han en massa vapen in i detalj eller ägnar sig åt alltför mycket nedräkning av typen snart-exploderar-bomben eller om-du-inte-skyndar-dig-så-dör-nästa-kidnappningsoffer. Extra mycket gillar jag att man faktiskt jobbar i team här, det är inte en ensamvarg som löser mordgåtan.

Innan vi går vidare ska jag säga tack till de andra bloggarna för att de gjorde mig uppmärksam på att de till svenska översatta böckerna har kommit ut lite huller om buller. Eftersom jag var förvarnad kunde jag köpa alla tre böckerna och läsa dem i rätt ordning - även om de är del sju, åtta och nio i en serie där de sex första delarna bara finns på norska.

Den medelålders polisen William Wisting bor med sin sambo Suzanne i Oslo. De har varit tillsammans i ett par år. Dessförinnan var Wisting gift, men hans fru Ingrid dog (antar att man får veta varför i de första böckerna), deras båda tvillingar är vuxna och har flyttat hemifrån. Sonen är i utlandet, medan dottern Line arbetar som reporter på Verdens Gangs redaktion i Oslo. Wisting ägnar sig åt polisyrket på mer än heltid.

Ett uppmärksammat mord inträffar i ett sommarstugeområde och anledningen till att det blir så känt är för att det är Skavlans stuga som den döde hittas i - och Skavlan själv är mystiskt borta. (Nejmen oj, Rönningen hette han visst! Men i övrigt verkar han vara ett plagiat på den berömde och beundrade programledaren.)

Mer än så här ska jag inte säga. Intrigen är mycket skickligt komponerad, för det finns så många potentiella mördare i det där området och kanske är det så att varken mördaren eller polisen ser helhetsbilden?

Omdöme: Det här gillade jag! Ska du läsa en modern, skandinavisk deckare så kan jag rekommendera serien om kriminalaren William Wisting och hans dotter Line. (Ett minus dock till förlaget som borde läst korr bättre. På ett ställe är ett namn fel och på alltför många ställen är det felstavningar.) Supersnyggt omslag av Niklas Lindblad!

Länk till boken på Adlibris: POCKET och finns även i mängder av andra format.

Detta är del 7 i serien.

1 kommentar:

  1. Härligt att läsa att du gillade. Jag tycker mycket om William och kanske ännu mer om hans dotter Line som för det mesta blir mer än inblandad i lösningen.

    SvaraRadera