fredag 17 april 2020

No waste, just taste - del 3


Mina bästa tips för att vara ekonomisk med maten - och då menar jag inte: köpa billigt, utan maximera vad man får ut av det man köpt - är nog att tänka efter före. Behöver jag verkligen köpa det här? Hinner vi äta upp det innan det går ut? Har vi inte redan en massa hemma?

Om man kollar igenom skafferi och kyl innan man handlar så kommer man inte hem med för mycket.
Jag gillar inte att göra upp veckomenyer, men däremot vill jag ha lite koll på vad vi har hemma så jag inte står där med tio kilo morötter och fem mjölkpaket.


Extrafrysen och extrakylen köptes för några år sedan 
och byggdes genast in med IKEA-hyllor, där jag har kokböcker och annat.

Samtidigt ska jag säga: jag har ett sanslöst kök. Det är inte särskilt mycket som är standard med det. Jag har stora ytor och möjlighet att köpa på mig storpack av mat och förvara den tills vi behöver den.

Vi har två fullhöjds kylskåp och två lika stora frysskåp. Ja, jag vet att det är lite galet, men det funkar toppen för oss. Det ena paret används som hemma hos vilken familj som helst. Det andra paret är en kyl som hålls lite varmare och där förvarar jag all hemkokt sylt och marmelad samt en massa grönsaker och frukter. Den frysen som står intill, används på samma sätt: där finns sånt som ett halvt lamm (köpt från en gård där jag själv känner ägarna och har klappat djuren), bär från trädgården, hembakt bröd osv.


Skafferiet, ett foto jag tog när vi just flyttat in. Numera är det fullt därinne.

Dessutom har jag ett skafferi i ena hörnet av köket. Jag älskar det där skafferiet! Där kan man proppa in hur mycket som helst. Såklart är det väldigt fördelaktigt om man vill vara ekonomisk, att ha möjlighet att förvara stora säckar med ris och pasta, massor av konserver osv. Vi klarar oss bra i Corona-tider utan att hamstra, för vi har ett så stort skafferi med mat sedan tidigare...

Men tillbaka till temat smart hushållning med maten.

Frukt till smoothie
Bananer som inte är jättekul att mumsa i sig, kan man skiva och lägga in i frysen för att senare använda i en smoothie. (För i ärlighetens namn: vem gillar bananbröd?!)

Godaste juicen
Citrusfrukter som är lite för mjuka kan man såklart göra juice på. Det låter självklart, men jag har insett att folk slänger apelsiner och clementiner som är lite på gränsen. Själv brukar jag pressa allt över en sån där billig, gammaldags citruspress: apelsiner, grapefrukt, citron, satsumas, lime, blodapelsiner - rubbet. Så himla gott!

Bär och frukt i överflöd
Allt man kan plocka om sommaren går bra att frysa, men gör det enkelt för dig att använda det senare: skär rabarbern i bitar innan du fryser den, fyll småpåsar med vinbär, hallon, blåbär osv. Inte kul att försöka hacka loss bär från jättestora förpackningar!

Jag kokar mycket sylt, men man kan ju inte äta hur mycket sylt som helst... Bra då att spara undan bär till annat. Kanske en smulpaj i november?

Äpplen till kommande pajer
Äpplen som är lite skrumpna eller sega i skalet, kan man kärna ur och klyfta och lägga i frysen. Supersmidigt att göra äppelpaj på mitt i vintern!

Äppelringar
En annan favorit jag gör med äpplen är klassiska äppelringar. Använd svenska äpplen, skala dem inte men använd ett särskilt urkärningsverktyg för att ta bort hela kärnhuset. Skiva sedan tunt med vass kniv och torka på svag värme i ugn i några timmar. Gott att ha på lite farinsocker (supertunt) eller kanel över innan ringarna läggs i ugnen.


Jag försöker baka så mycket som möjligt av vårt bröd.

Allt-möjligt-soppa
Vi äter ofta soppa i det här huset. Rotfrukter i synnerhet, men ofta slängs det ner lite allt möjligt. Jordärtskockor, potatis, morötter, palsternacka, purjolök, all möjlig annan lök. Om man vill få en sån här soppa att bli lyxig så kan man passera de kokta grönsakerna, röra ut soppan med creme fraiche och smaka av med lite vitt vin. Plötsligt känns soppan som något smaskigt man kunde fått på restaurang!

Hackade örter
När jag köper små krukor med örter så är det inte alltid jag hinner göra av med dem innan de vissnar. Sedan några år tillbaka har jag en lufttät burk i frysen där jag slänger ner finhackade örter. Jag bryr mig inte om att sortera dem. I den där byttan finns oregano, timjan, massor av gräslök, en hel del persilja och basilika men även lite rosmarin, tror jag.

Någon gång när jag hade hackat för mycket vitlök - inte pressat, utan finhackat med kniv - så hamnade vitlöken i den där burken också. Det är superbra! Som fransk smaksättning i just såna där grönsakssoppor: finhackade gröna örter med vitlök.

Krutonger
Ungarna älskar brödkrutonger på soppan. Såna gör man lätt genom att ta bröd som blivit lite torrt - helst vetesurdegsbröd, vitt och lite syrligt! - och skära i fyrkanter som steks i rejält med smör och lite salt. Hur gott som helst! Du slipper slänga torrt bröd och samtidigt är soppan roligare med de där smakrika brödkuberna.



Min egen äppelmust! 

Äppelmust
Vi har flera musterier i närheten. Ett utmärkt sätt om man får många äpplen ett år att ta tillvara på all frukten. Musten pastöriseras och sägs hålla ett år, men i själva verket håller den i minst 1,5 år innan den börjar bli grumlig och få en tråkigare färg.

För många ägg
Jag gillar inte kokt eller stekt ägg sådär jättemycket. Det händer att vi har en hel kartong ägg i kylen, där bäst-före-datum passerats. Men dels håller ägg i flera månader (!) efter det där datumet, dels kan man lätt göra av med dem utan att behöva klämma i sig maränger eller omelett. Jag brukar göra smet som räcker till två eller tre stora ugnspannkakor (utan fläsk, såklart!) och när familjen sedan har ätit det de vill så brukar det finnas gott om pannkaka kvar. Man kan skära stora kvadrater och lägga i frysen. Perfekt att ta fram en-och-en som mellanmål med rårörda lingon någon annan dag!

//Mona


3 kommentarer:

  1. Så många bra tips!
    Vi slänger också minimalt med mat och det som ändå till sist måste slängas pga mögel går i komposten och blir matjord till nästa års grönsaksskörd. Men du är uppenbarligen ännu ett par grader vassare än jag med massa nya idéer som jag inte hade tänkt på.

    Men jag fryser sylt! Det funkar utmärkt, och då kan man koka storkok och ändå ha flera olika sorter hemma, och ta fram lite eftersom. Vi har en stor och två små frysar i stugan i Sverige... Svårare i Belgien, där vi som tur är har en riktig halvstor frys - standard där är annars ett enda mesigt frysfack som aldrig håller tillräckligt kallt!

    Tusen tack för alla bra idéer och tips!

    SvaraRadera
  2. Fryst sylt - det har jag inte hört talas om förr. Men jag fryser min flädersaft, det är jättebra för då slipper man konserveringsmedel och behöver inte heller ha fullt så mycket socker.

    Det är trist att de som verkligen har taskig ekonomi - studenter och många pensionärer - ofta bor i smålägenheter där man bara har ett frysfack som knappt rymmer något alls och inte håller kylan. De, om några, skulle behöva en rejäl frys för att kunna vara ekonomiska!

    Jättekul att jag kunde ge dig några tips! Det jag är mest nöjd med själv, är nog de där örterna. Det är ju så himla gott med örtkryddor och jag lessnade på att se krukodlingarna vissna innan vi hann käka upp dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen precis, frysen är både en tidsmaskin och en ekonomisk vinst, på massa sätt. Jag fryser saft också! Kryddtipset är genialt, ska genast börja med det.

      Radera