onsdag 28 augusti 2013

När gud var en kanin


Bokens titel: När gud var en kanin
Författare: Sarah Winman
Originalets titel: When God Was a Rabbit
Översättare: Helen Ljungmark
Förlag: Basil, 2013
Antal sidor: 332

Jag är så glad att jag läste denna lilla bok, för det är verkligen en varm och vacker kärleksförklaring till en lite annorlunda familj – och till livet.

Boken utspelas till stora delar i England, där Elly växer upp tillsammans med sin pappa (som är olycklig över att han som hårdnackad försvarsadvokat förstört en kvinnas liv) och med sin mamma (som kanske kommer att dö i cancer) och med sin storebror (som kämpar för att bli omtyckt och accepterad trots att han är homosexuell). 

Med i familjen finns också ett gäng excentriska personer såsom faster Nancy, den lesbiska skådespelerskan som alltid ställer barnens liv tillrätta när det tycks vara som värst. Och den märklige livsnjutaren Arthur, som dansar in i Ellys liv klädd som en dandy, tillsammans med sin väninna Ginger.

Redan i början av ”När gud vad en kanin” möter vi grannflickan Jenny som blir Ellys bästa vän i radhusområdet och fortsätter att vara det sedan familjen flyttat till ett stort hus på landet, där de driver ett Bed & Breakfast. Jenny är en märklig unge som gör lite som hon vill. Hennes mamma har ständigt nya pojkvänner och råkar konstant ut för den ena buffeln efter den andra. Jenny far illa, men Elly förstår inte förrän i vuxen ålder riktigt hur fruktansvärd Jennys barndom måste ha varit.

Jag ska inte säga för mycket om de många handlingarna. Hela boken bärs fram av de små stycken av äkta livsglädje, hyss och bus, lek och fester, familjesammankomster och komiska stunder som blandas med djupaste allvar, sorg och övergivelse, ren tragik och död. Sarah Winman är helt fenomenal på att blanda högt och lågt i en sannolik blandning. 

Många av de saker som händer Elly som liten begriper man av sammanhanget och får dra sina egna slutsatser: faktiskt är det bokens styrka, att inte allt skrivs rakt ut eller förklaras tydligt. Väldigt mycket är istället en kort berättelse av en sekvens i Ellys liv och några små detaljer som går romanens barn förbi men får oss vuxna läsare att begripa vad som hände.

Jag tycker mycket om denna bok. Om du planerar att läsa den så föreslår jag att du inte plöjer fler recensioner än den här - som du uppenbarligen redan läser – för då är risken stor att någon berättar om fler av de livsomvälvande händelser som lilla Elly råkar ut för och som driver hela boken framåt.

Det här är en lite sorgsen bok men mest av allt är det en bok om vänskap och kärlek och en lust att leva vidare vad som än händer.

Betyg: Så underfundigt skriven så man ler – och så beundransvärt lätt som författarinnan rör sig mellan Ellys uppväxt på 1960- och 70-talet varvat med nutid utan att det blir det minsta rörigt eller obegripligt!

Rekommenderas: till alla som söker en varm och tänkvärd roman.

Snackis: Ja, här är för en gångs skull en bok som skulle fungera utmärkt som bokcirkelbok!

Länk till boken på AdLibris: POCKET och DANSKT BAND.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar