torsdag 20 oktober 2016

Finaste priset?


Enligt Wikipedia (ja, jag har försökt hitta info på andra sidor men gått bet...) får man en medalj och en pengasumma om man tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det var väl upplysande?! Undrar varför man inte kan få veta exakt hur mycket pengar som delas ut i år. År 2012 var det åtta miljoner kronor, påstår Wikipedia, och summan ändras beroende på hur mycket det finns i potten varje år.



Alma-priset för barn- och ungdomslitteratur till Astrid Lindgrens minne innebär en stor ära och även en rätt rejält tilltagen prissumma: fem miljoner kronor! Liksom Nobelpriset kan även internationella författare få Alma-priset, det är inte på något vis förbehållet svenskar.


Vårt fina svenska litteraturpris, Augustpriset, blir man däremot inte rik på. En tjusig bronsstatyett av konstnären Mikael Fare och en check på 100.000 kronor. (Inte för att jag skulle tacka nej till hundratusen, men det är inte något man kan leva på i åratal.) Men äran! Och jag skulle tro att man får sälja många, många fler böcker också...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar