söndag 25 oktober 2015

Framgångsfaktorn


Bokens titel: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna
Författare: Malcolm Gladwell
Originalets titel: Outliers - the Story of Success
Översättare: Gabriel Setterborg
Förlag: Norstedts, 2010
Antal sidor: 287

Malcolm Gladwell är mannen som skriver om populärvetenskap på ett underhållande och lockande sätt genom mängder av små exempel och anekdoter. "Framgångsfaktorn" behandlar en mängd av de faktorer som skapar just framgång och som gör att "medfödd talang" plötsligt inte alls ter sig så viktigt. Finns ens talang eller är det bara ett sätt att förklara enveten, entusiastisk satsning som gett resultat?

Det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt - som exempelvis att gå i rätt skola tillsammans med rätt lärare i en tidsålder som gagnar dig, att vara född vid rätt tid på året så du hamnar bland rätt sorts med- och motspelare, att ha föräldrar eller ett samhälle som uppmuntrar det du gör, att själv ha en innerlig drivkraft och kombinera den med upprepade övningar. För utan att öva kommer man ingen vart, det är mitt bestående minne av denna bok.

Tiotusen gånger samma sak, nöta, nöta, nöta - sånt skapar framgång eller åtminstone en bra mycket större chans till framgång.

Jag tyckte verkligen om boken och har dels rekommenderat vidare den till flera vänner och dels haft många spännande middagssamtal kring ämnet framgång. Malcolm Gladwell är ruggigt duktig på att skriva medryckande och humoristiskt. För mig är boken en optimistisk påminnelse om att vi alla kan, om vi bara ger oss sjutton på det!

Omdöme: En intressant och tankeväckande bok, som kanske får en att ompröva sina teorier kring talang och förmåga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar