torsdag 8 oktober 2015

Prinsessan och grodan


Bokens titel: Prinsessan och grodan - om kärlek, parförhållanden och utveckling
Författare: Hanne Hostrup
Originalets titel: Kaereste-billeder. Parforhold og udvikling.
Översättare: Christina Zaar
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Rabén Prisma, 1998
Antal sidor: 185

Den danska psykologen Hanne Hostrup kategoriserar såväl människor som förhållanden och skriver därefter underhållande, humoristiskt och insatt om parrelationer.

Hennes teorier bygger på objektrelationsteorierna, som har sin grund i den nyare psykoanalytiska forskningen kring hur vi skapar våra förhållanden utifrån vad vi varit med om som barn. "Vi är alla underkastade detta upprepningstvång, som innebär att vi med hjälp av de kärleksrelationer vi har i nuet, spontant försöker läka de sår vi fick i barndomen."

Boken är som sagt underhållande, med sin beskrivningar av olika typer av människor (prinsessor, grodor, bulldozrar, torn osv) som krockar med varann i sina försök att leva tillsammans. Men jag har väldigt svårt för att acceptera det här med motpoler och ytterligheter; för mig ser inte världen ut på det viset. Det är inte yin och yang, svart eller vitt, bulldozrar mot torn. Därför värjer jag mig också mot alla dessa personlighetstester som företag tenderar att göra - både vid nyanställningar och vid intern fortbildning - där man klassas som gul, röd, grön eller blå och blir tillskriven en mängd egenskaper efter det. Eller där man får epitet som emotionell eller rationell, reaktiv eller proaktiv. Nej, jag gillar det inte.

Omdöme: Boken fyller sitt syfte som förströelse och kanske får man upp ögonen för något, men på det hela taget krävs nog att man sväljer grundkonceptet med psykoanalys för att kunna tillämpa teorierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar