söndag 4 oktober 2015

Jag vill leva!


Bokens titel: Jag vill leva!
Författare: Nina Lugovskaja
Originalets titel: Chotju zjit
Översättare: Magnus Dahnberg
Förlag: Wahlström & Widstrand, 2006
Antal sidor: 333

Nina Lugovskajas dagböcker skrevs under Stalintiden, då hon var tonåring. Hennes åsikter ansågs "kontrarevolutionära" (bara det uttrycket säger så mycket - annars brukar man väl dömas för mot revolutionära åsikter, men i Stalins rike var det kontrarevolutionära åsikter som var farliga). Nina utsatte hela sin familj för fara i och med sina uttalade åsikter om kommunismen och landets styrande.

Lugovskajas dagböcker från 1932 till 1937 har legat i KGB:s arkiv tills de återfanns av en forskare på 1990-talet och sedan sammanställdes och renskrevs (mycket hade blivit struket av såväl Nina som säkerhetstjänsten) inom ett projekt kallat "De politiska fångarnas öden under den bolsjevikiska terrorns år".

Boken utkom 2004. Jag kan inte låta bli att undra om den verkligen skulle kunnat ges ut nu, idag, så som Putins Ryssland ser ut. Efter att en glipa öppnats och man kunde skymta en demokratisering och öppenhet ser nu åter igen Ryssland ut att sluta sig som en mussla. Att hysa avvikande åsikter är inte att rekommendera.

Boken är hemsk och omskakande, om än lite seg på sina ställen, och mycket intressant för den som vill veta hur det kunde vara att leva i Sovjetunionen under mellankrigstiden och andra världskriget. Den ger en unik inblick i livet i Moskva under den tiden och har med rätta jämförts med "Anne Franks dagbok".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar