lördag 24 oktober 2015

En bön för Owen Meany


Bokens titel: En bön för Owen Meany
Författare: John Irving
Originalets titel: A Prayer for Owen Meany
Översättare: Nille Lindgren
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Gedins förlag, 1990
Antal sidor: 562

Jag älskar John Irvings myllrande, mustiga, makalösa berättelser! Tyvärr håller han en ganska ojämn kvalitet - vissa böcker är rätt sega att ta sig igenom medan andra vill man aldrig ska ta slut.

Enligt svenska Wikipedia har han gett ut följande (engelsk utgivning inom parentes, om annan än på svenska) i kronologisk ordning:

Släpp björnarna loss, 1983 (1968)
Vattenståndet, 1981 (1972)
Welterviktsäktenskapet, 1982 (1974)
Dessa tre har jag i bokhyllan och jag har läst dem, men tyckte inte de var så märkvärdiga.

Garp och hans värld, 1979 (1978)
Hotell New Hampshire, 1981
Ciderhusreglerna, 1985
En bön för Owen Meany, 1989
Dessa fyra är helt fantastiska och hör allihop till mina absoluta favoritböcker!

Cirkusens son, 1994
Den inbillade flickvännen, 1996
Änka i ett år, 1998
Den fjärde handen, 2001
Tills jag finner dig, 2006
Sista natten i Twisted River, 2010 (2009)
I en människa, 2012
Några av dessa har jag läst - "Änka i ett år" är bra, "Den fjärde handen" också - men de flesta är på tok för snackiga, långrandiga, för att jag ska bibehålla intresset hela boken igenom. De två senaste har jag inte ens bläddrat i, så dem kan jag inte uttala mig om.

Det är som om de böcker han skrev under 1980-talet står ut alldeles särskilt. "En bön för Owen Meany" är en underbar bok, precis sådär proppfull av skrönor och sägner som John Irving är specialist på, med mängder av levandegjorda detaljer och utvikningar.Mitt exemplar är från utgivningsåret 1990 och jag inser nu att även med läsglasögon tycker jag att texten är plågsamt fjuttig. Kan den vara satt i 7 p. eller något sånt?! En roman på över femhundra sidor, tätt satta i ett mikroskopiskt typsnitt - nej, jag kan helt enkelt inte läsa om min pocketbok hur gärna jag än skulle vilja. Den verkar inte finnas på svenska längre, utan man får köpa en engelsk storpocket på 720 sidor om man vill återuppleva denna underbara bok.

Hm. Möjligen finns den på svenska trots allt? Här är en nyutgåva från 2002, om nu den finns kvar:


Owen Meany är en liten kille som är så kort så han inte når ner till golvet då han sitter på skolans stol. Klasskamraterna kånkar omkring på honom som om han vore en docka. Owen är lite speciell på alla möjliga vis, bland annat har han förstörda stämband (eller struphuvud?) och pratar därför väldigt konstigt. Berättelsen utspelar sig i New Hampshire, som så ofta i Irvings böcker, under 1950-talet. Vi får följa Owens uppväxt och den är precis så sorglig, skrämmande, sagolik och spännande som man alltid kan förvänta sig av författaren.

Jag blir suktad att läsa om den igen!

Omdöme: En favoritbok att sjunka ner i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar