onsdag 7 oktober 2015

Ya-ya-flickornas gudomliga hemligheter


Bokens titel: Ya-ya-flickornas gudomliga hemligheter
Författare: Rebecca Wells
Originalets titel: Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood
Översättare: Elisabeth Werner Starck
Förlag: Bonnier Pocket, 2000
Antal sidor: 393

Feelgood så det stänker om det! Det är berättelsen om kamratgänget Ya-Ya som ingriper i en mor-dotter-konflikt, där den vuxna framgångsrika dottern anklagat sin åldrande mamma för att vara barnmisshandlare (officiellt, i en tidning, så att "alla" kan se det) och mamman har totalflippat varpå dottern blir så ångerfull att hon ställer in sitt stundande bröllop.

Försöken att fjäska för mamman lyckas inte, mamman är enveten och bryter istället kontakten med sin dotter. Då griper de gamla barndomsvännerna i Ya-Ya-flickorna in, ett gäng tanter i 70-årsåldern som förmår sin väninna att skicka en gammal klippbok med brev och tidningsurklipp från 1930-talet. Dottern får till sin förvåning läsa om vad Ya-Ya-flickorna gjorde, på den tiden hennes mamma var ung.

Den stora behållningen med denna bok var förstås det vackra i kraften i systerskap, kamratskap, släktskap, vänskap. Men det jag minns, förutom den varma tonen, är framför allt skildringarna av ett sydligt USA under 1930- och 40-talen; Louisiana, träsk, ångande värme, doftande blommor, voodoo och den heliga madonnan, bomullsodlingar och allt det där man förknippar med amerikanska södern.

Omdöme: En varm feelgoodbok om vänskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar