onsdag 28 oktober 2015

Budskap från andra sidan


Bokens titel: Budskap från andra sidan
Författare: Marlo Morgan
Originalets titel: Mutant Message Down Under
Översättare: Birgitta Garthon
Förlag: Månpocket enligt en överenskommelse med Strömbergs Bokförlag, 1999
Antal sidor: 176

Den här boken är så bedrövligt dålig så jag skäms för att den står i min bokhylla. Jag måste varit drogad eller åtminstone haft tankarna helt på annat håll när jag köpte den.

Marlo Morgan är enligt egen uppgift en blond amerikanska som åker till Australien för att träffa aboriginer (hon talar boken igenom om raser, vilket är lite intressant med tanke på DN-artikeln häromdagen om hur många svenskar som fortfarande anser att mänskligheten kan delas in i olika "raser" trots att vetenskapsmännen hävdar att något sådant inte existerar).

Hon åker jeep ut i öknen, fyra timmar i stekande hetta, träffar en aboriginstam som uttalar gutturala läten stötvis (låter tydligen inte lika bra som amerikansk engelska) och där de har mage att tycka att Marlo måste renas innan hon får delta i deras sammankomst. De räcker henne ett tygstycke och sedan får hon klä av sig naken, lägga sina kläder i en prydlig hög. Hon stoppar in underkläderna i mitten av klädtraven - denna detalj minns jag extra väl för så gör jag också och jag undrar varför vi tjejer ofta beter oss på det viset egentligen... - och sedan vandrar de iväg.

I fyra månader är hon ute med gruppen och lär sig ett mycket bättre liv. Hon blir helad eller vad nu verbet kan kallas när man håller på med healing. Hon förstår människans plats i universum.

Marlo sover på djurhudar, sjunger runt lägerelden, lär sig primitiv medicin (såklart väsentligt mycket bättre än den man kan erbjuda på amerikanska sjukhus!), förstår vilken kärlek och medmänsklighet som härskar här (om världen styrdes av aboriginer så skulle vi ha fred på jorden) och har ingenting alls mot att äta ormkött till middag eller gå naken.

Omdöme: Varsågod, alla new-age-människor som längtar till ett fullödigt liv i vildmarken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar