måndag 12 oktober 2015

En vampyrs bekännelse


Bokens titel: En vampyrs bekännelse
Författare: Anne Rice
Originalets titel: Interview with the Vampire
Översättare: Annika Preis
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 1991
Antal sidor: 348

Kring Anne Rices böcker har en hel kult vuxit upp, men den deltar jag inte i. Inte heller har jag läst alla hennes (åtta) nyare böcker. Och jag har definitivt inte sett filmen trots att den innehåller mängder av kända skådespelar (Brad Pitt, Antonio Banderas, Tom Cruise, Christian Slater och Kirsten Dunst) eftersom jag misstänker att det skulle förstöra hela nöjet.

Inte heller har jag läst en enda sån där "young adult"-bok om vampyrer, varulvar och flickor som blir kära i monster. Jag är helt enkelt rädd att allting skulle kännas futtigt jämfört föregångaren "Vampire Chronicles".

Den första boken i serien - "En vampyrs bekännelse" - skrevs redan 1976 och utkom på svenska 1977 under titeln "Samtal med vampyren". Jag vet inte riktigt när bokens storhetstid inträffade, men jag köpte i alla fall pocketboken som utkom 1991 och vet att då var det ett enormt snack om böckerna - alla läste dem och pratade om dem.

Böckerna har kallats homoerotiska och det kan man väl förstå när huvudpersonerna är två män som lustfyllt suger blod ur varandra och andra. Men de är så mycket mer än så!

Jag ska villigt erkänna att jag älskade de här böckerna. De är spännande och sensuella, varvar historia med nutid, övernaturligheter med vardag. Riktiga bladvändare som är svåra att lägga ifrån sig! De innehåller allt som krävs av en riktigt, riktigt bra monsterhistoria: fladdrande ljuslågor från droppande stearinljus, fuktigt kalla gravkammare, klaustrofobiskt trånga kistor, vita kråsskjortor med spets och broderier, månsken över regnvåta gator, frasande klänningar med snörda liv, bleka ansikten och bultande blodådror, dammiga spindelväv i orörda rum...

Där finns även en stor plantage i amerikanska södern, med vita överklassmän och svarta slavar. Tiden är sent 1700-tal och där tar berättelsen sin början då Lestat blir vampyr. Sedan får vi följa honom medan han själv förvandlar andra levande till vampyrer och hur han letar efter kärleken men inser att han aldrig kommer att riktigt kunna älska och att det är en förbannelse att aldrig kunna dö eller någonsin mer se solen.

Trion det hela handlar om är paret Louis - berättaren - och Lestat samt den lilla vampyrflickan Claudia. Det här är skräckromantik när den är som bäst!

Omdöme: En bok att gotta ner sig i, en fiktiv värld mitt ibland oss, en osannolik historia som är både underhållande och engagerande på ett sätt som man kanske inte föreställer sig att vampyrsagor borde kunna göra.

Länk till boken på Adlibris: Ny POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar