måndag 5 oktober 2015

En kort tid av lycka


Bokens titel: En kort tid av lycka
Författare: Ernest Hemingway
Originalets titel: -
Översättare: Thorsten Jonsson
Förlag: Natur och Kultur, 2004
Antal sidor: 54

Jag gillar de här novellerna som kallas "Entimmesboken", där man får läsa korta historier skrivna av berömda författare. Det kan vara alldeles precis lagom läsning emellanåt!

"En kort tid av lycka för Francis Macomber" heter texten egentligen, men det står enbart på baksidan och i inlagan, inte på omslagets förstasida.


Här förflyttas vi till den afrikanska savannen och allt är precis sådär som i Tintin-böckerna eller någon annan romantiserad skildring av det vilda Afrika. Antagligen så som karln som dödade lejonet Cecil föreställde sig att det skulle vara, tänker jag.


Det är en småputtrigt spännande novell om ett viltjägarpar från Amerika och en safariguide i Sydafrika och det triangeldrama som utspelar sig mellan dem, bland lejon och annat vilt ute i bushen. Rekommenderas!

Omdöme: Ett närmast mytiskt Sydafrika där lejonen smyger i det höga gräset, buffelhjordarna dundrar förbi, männen skjuter storvilt, går klädda i khaki-kläder och tropikhjälmar, svettas i solen och vilar sig i skuggan av de stora akaciaträden medan "svartingarna" (boysen!) sköter allt det jobbiga. Och kvinnorna är mestadels vackra och väna... Det är ett tidsdokument och dessutom spännande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar