måndag 12 oktober 2015

De fördömdas drottning


Bokens titel: De fördömdas drottning
Författare: Anne Rice
Originalets titel: The Queen of the Damned
Översättare: Annika Preis
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 1993
Antal sidor: 466

Den tredje boken i serien om vampyrerna Lestat, Louis, Armand, Claudia och Gabrielle handlar om när jordens alla vampyrer får ett slags varsel från översteprästinnan Akasha, vampyrdrottningen som funnits ungefär hur länge som helst. Har man läst de första två böckerna i serien så tycker jag nog att man ska läsa även denna, för att se hur det går för alla personligheterna man hunnit lära känna. Sedan finns det åtta böcker till, men dem har jag inte läst. För mig räckte det med dessa, för jag misstänkte att det skulle kännas lite urvattnat sedan.

Boken inleds med en utförlig resumé så att det ska vara möjligt att hoppa rakt in i handlingen och läsa "De fördömdas drottning" helt fristående (men det skulle jag inte rekommendera).

Ur-vampyren Akasha samlar alltså jordens alla vampyrer i ett dunkelt syfte som ingen riktigt begriper, men som man förstår är farligt eller rent av katastrofalt. Nu är det inget romantiskt 1700-tal längre, utan nutid (läs: 1980-tal, då boken skrevs) och vampyrerna försöker förtvivlat hänga med i det moderna livet. Samtidigt släpps urgamla krafter lös och vi får veta vad som hände för tusentals år sedan i det gamla Egypten...

Omdöme: Som jag skrev om den förra boken, så är detta en spännande fortsättning om man har fastnat för Lestat och Louis, men antagligen knepig att läsa annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar