torsdag 8 oktober 2015

Om otrohet


Bokens titel: Om otrohet
Författare: Tomas Böhm
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Natur och Kultur, 1989
Antal sidor: 174

Den här boken får stå kvar i bokhyllan och slipper slängas tillsammans med de andra så-här-får-du-ditt-förhållande-att-överleva-böckerna. Inte för att jag tror att jag eller maken skulle få en släng av otrohet inom den närmast överskådliga framtiden, men för att boken faktiskt har något att säga.

"Om otrohet" skrevs 1987 men känns inte omodern för det. Tomas Böhm (1945-2013) var en svensk psykiater och psykoanalytiker, men i den här boken slipper man allt ältande om att ens föräldrar har förstört en eller att man ständigt kompenserar för barndomen.

På omslaget står att läsa:
"Ska jag inte få ligga med någon annan i hela mitt liv? 
Ett litet äventyr är väl bara berikande! 
Min fru förstår mig inte, men det här är en riktig människa!
Vi kan nästan inte tänka oss kärleksrelationen utan att ana möjligheten till otrohet också. Den är så förbunden med våra villkor att den verkar närmast universell."

Det är en mycket bra sammanfattning av en tunn liten bok om ett stort ämne, som de allra flesta som lever i en kärleksrelation någon gång kommer att konfronteras med.

Omdöme: Inga övningar, inga frågor och svar, ingen allvetande professor som dikterar hur man ska utveckla sin relation - men analytiska och intelligenta tankegångar som är intressanta att ta del av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar