fredag 9 oktober 2015

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter


Bokens titel: Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Norstedts förlag, 1999
Antal sidor: 170

Det här är helt jädra genialiskt! Det ÄR det. (Långt innan idiotiska sajter började använda ordet genialiskt om precis vad som helst som inte är det.) Jag skulle vilja citera hela boken, men det går ju inte. Ni får läsa den själva istället. Bläddrar efter några stycken som jag vill skriva ner för att visa er, men kommer på mig själv med att vilja skriva i stort sett allt.

"Det är underligt. Hon trodde att när man var vuxen skulle man bara kunna såna saker alldeles naturligt. Som klockan och höger och vänster och att inte rodna och väderstrecken och stavning och sånt. När man var vuxen skulle man veta och kunna och känna - inte bara låtsas. Anna fuskar sig genom livet och väntar hela tiden på de som ska komma och avslöja henne."

"Till slut ger Anna upp och börjar lassa upp varorna på bandet utan att bry sig alls om hur de kommer. (---) Streckkoderna hamnar lite hur som helst. Hon vågar knappt se kassörskan i ögonen. Nu är det hennes fel att kassörskan får förslitningsskador i armarna och axlarna och skuldrorna och ryggen. 
Hon är en misslyckad kund och en misslyckad människa.
Kriget i Bosnien var också hennes fel."

"Lite senare öppnar man de julklappar som man lovade varandra att inte köpa i år. Modern samlar ihop allt julklappspapper, viker ihop det snyggt och prydligt. 
- Det tar jag! ropar hon, snappar åt sig pappret och viker.
- Ge mig snöret! ropar hon och rullar ihop det till en boll, det kan vara bra att ha till nästa år.
Nästa år. Se där, hon hotar dem redan med nästa år."

Jonas Gardell är helt klart en av de bästa författarna vi har i Sverige och "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter" är bland det bästa jag har läst av honom. Om ni visste hur ofta jag har upprepat boktiteln för mig själv under tunga, meningslösa dagar! Eller varje gång jag sträcker in handen lite längre in i kyldisken på livsmedelsbutiken för att dra fram en filmjölk som har längre hållbarhet än den som står längst fram - och jag påminns om Gardells fnysning hur svenskarna älskar att "överlista sin lokala ICA-handlare".

Omdöme: Läs den! Torde vara rätt stor igenkänningsfaktor för alla 50-, 60- och 70-talister som vuxit upp i Sverige och levt i det som Gardell kallar "mellanmjölkens land".

Länk till boken på Adlibris: POCKET (andra upplagan, lite nyare än den jag har)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar