torsdag 22 januari 2015

Pride and Prejudice and Zombies


Bokens titel: Pride and Prejudice and Zombies
Författare: Seth Grahame-Smith (och Jane Austen...)
Förlag: Quirk Books, 2009
Antal sidor: 317

Lizzie och Jane Bennet och deras tre yngre systrar är inga mesiga unga damer - de är tränade av shaolinmunkar, kan hantera japanska svärd och kastknivar, dödar zombies på löpande band och går på bal för att snärja de eftertraktade ungkarlarna mr Bingley, mr Darcy och mr Wickham.

Jane Austens klassiker "Stolthet och fördom" har följts närapå slaviskt, utspelar sig i samma tid (slutet av 1700-talet) och här är fotsida klänningar och hästdroskor helt normalt. Att det kommer zombies ur kyrkogårdens gravar när det regnar och marken blir mjuk, det är inget underligt alls. Det ses närmast som en svår sjukdom som måste bekämpas.

Att originalet följs så tätt är faktiskt ett minus, för boken blir långrandig och skulle hellre ha kortats ner drastiskt. Författaren Seth Grahame-Smith må ha tänkt att om han valde att följa den klassiska boken så strikt, så skulle inte folk uppleva att han tagit sig för stora friheter. För vad ska man annars säga om att hela England befolkas av odöda, som går omkring i horder och mumsar i sig folk som inte hinner undan? Eller att pappa Bennet har uppfostrat alla sina döttrar till att bli förstklassiga ninjor som utan tvekan hugger huvudet av en zombie?

Det kan låta som att hela idén är för skruvad för att kunna fullföljas, men faktum är att just biten med splattereffekter, våldsam död, lik som reser sig ur gravarna - är rätt rolig och underhållande. Boken har också legat högt på New York Times lista och fått genomgående bättre kritik än vad man kanske skulle kunna tro. Språket är en gammalmodig engelska men helt okomplicerat att följa med i, tyckte jag.

Många av de kända huvudpersonerna får också gå ett lite annat öde till mötes än vad vi är vana vid och jag har väldigt skoj åt att läsa vad författaren har gjort med charmören Wickham (stackarn, honom går författaren lös på...), spånet Lydia, grannflickan Charlotte och hennes olidlige make mr Collins. För att inte tala om den sistnämndes mecenat lady de Bourgh, som i denna bok är känd i hela kungariket för sin utmärkta stridskonst.

Hemskt nog så finns det ganska många sidor som jag skumläser. Det gör jag aldrig i vanliga fall! Skulle velat ha en hälften så tjock bok och istället varit oavlåtligt engagerad i handlingen, men nu tappar jag intresset flera gånger och skummar eftersom jag ändå kan grundhistorien utantill vid det här laget.

Omslaget: Man bara måste ju älska det underbara omslaget!

Kommentar 1: Jag gillar påskriften på baksidan: "Jane Austen is the author of Sense and Sensibility, Persuasion, Mansfield Park and other masterpieces of English literature. Seth Grahame-Smith once took a class in English literature." Hahaha!

Kommentar 2: I slutet av boken följer en rad ganska fåniga och roande bokcirkelfrågor. Jag gillar särskilt fråga 7: " Does Mrs Bennet have a single redeeming quality?". Tja, man kan ju undra. Mamma Bennet är verkligen extremt påfrestande...

Betyg: Riktigt rolig periodvis, men skulle mått bra av att kortas kraftigt.

Rekommenderas till: Jane Austen-fans förstås, och zombie-älskare som har läst "Stolthet och fördom" tidigare.

Snackis: Inte alls.

Länkar till boken på Adlibris: ENGELSK STORPOCKET och ENGELSK INBUNDEN och  SVENSK STORPOCKET.


2 kommentarer:

  1. En bokklassiker med zombies, det kan inte bli så mkt bättre ;)

    SvaraRadera
  2. Låter tråkigt som du säger att han valde att följa originalet när han ändå mixat om så mycket annat. Mer än något annat tycker jag att förlaget verkligen lyckats med utsidan av boken, allt från designen till det där citatet du nämnde!

    SvaraRadera