lördag 24 januari 2015

Tätt intill dagarna


Bokens titel: Tätt intill dagarna - berättelsen om min mor
Författare: Mustafa Can
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Norstedts, 2007
Antal sidor: 297

Ingen som var vuxen i Sverige år 2003 och som är intresserad av litteratur och kultur, lär väl ha missat Mustafa Cans bejublade prat i "Sommar" som slog alla rekord och som orsakade en fullkomlig lyssnarstorm - men av positivt slag. Tusentals människor ringde eller skrev och berättade om hur enormt hans sommarprat hade berört dem och hur de gråtit under programmets gång. För sitt Sommarprogram belönades han med Stora Radiopriset och fick stor uppmärksamhet.

Själv satt jag på den solvarma trätrappan utanför min mans släktgård, svärmor satte inne på verandan, vi lyssnade bägge två på radion och var djupt tagna av vad vi hörde. En sådan kärleksförklaring till en mamma tror jag inte att jag hade hört förut.

Några år senare dog Mustafa Cans mamma, hon var då i 70-årsåldern och hade levt ett mycket händelserikt liv. Hon var djupt religiös, föddes i en bergsby i turkiska Kurdistan på 1930-talet och giftes tidigt bort. Som 15-åring föddes Güllüs första barn och fler skulle följa. Sammanlagt föddes femton (!) barn, men bara åtta av dem fick leva - de andra dog av röda hund och andra sjukdomar, av fattigdom och svält och nöd. Det är en fruktansvärd berättelse om lidande och om unga människor som åldras av sorg och armod.

Sedan flyttar familjen Can till Sverige för att bygga upp ett nytt liv och barnen integreras snabbt. Kulturkrockarna är många. Güllü Can vill aldrig riktigt berätta om sin uppväxt, sina döda barn, sitt lidande. Hon är uppoffrande på gränsen till självutplånande och lever för sina barn. Och genom sina barn, dessutom. Att de lever friska och lyckliga liv är hennes enda fokus.

Boken ger en inblick dels i hur det är att lämna sitt fädernesland för ett annat. Hur det är att flytta från en fattig by till en välmående förort. Hur man för resten av livet kan sakna vännerna under mullbärsträdet och grannarna som hämtar vatten i brunnen - men ändå vara nöjd med sitt nya liv. Boken beskriver också hur svårt och hårt livet var för de turkiska kurderna fram tills för bara några decennier sedan.

Jag köpte "Tätt intill dagarna" redan 2007 och läste den då, men har vid flera tillfällen senare läst om delar av den. En mycket vacker och tankeväckande bok.

Omslaget: Okej att man inte behöver ha en proffsfotograf i alla lägen - men ett så dåligt foto på en bok från Månpocket och Norstedts.... Mjää. På de danska och norska omslagen ser man ännu tydligare hur dåligt fotot är. Och varför måste författaren se så tuff ut, när han i boken är så mjuk?

Betyg: Väldigt fin och lärorik på många vis.

Rekommenderas till: dem som vill lära sig mer om vad som driver en att bryta upp från sitt hemland och försöka rota sig i ett nytt.

Snackis: en bra bok att prata kring.

Länk till boken: säljs på Adlibris i POCKET för ett hutlöst pris, så jag föreslår att ni letar efter en begagnad istället.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar